четвртак, 6. април 2017.

Fini rolat sa jagodama

Jako davno videh jednu sliku u novinama, ispod pisalo "Fini rolat sa jagodama". Pogled nisam mogla da odvojim od nje... U to vreme dok ne stignu domaće jagode, drugih nije ni bilo, a ovi u novinama poranili s receptima za poslastice s jagodama. Obilazila sam baštu triput dnevno, zagledala pod listove, mrzela svaki kišni dan, i onda kad su stigle prve, napravila sam Fini rolat sa jagodama. Sve po receptu. Isprljala tri tone sudova, pa strpljivo čekala da se rashladi, nestrpljivo čekala kraj nedeljnog ručka, i onda konačno Grand finale! Ta slika iz novina je u stvari bila moj okidač da zavolim kuvanje, a posebno spremanje slatkiša. Još uvek je čuvam, upresovanu i požutelu kao biljka za herbarijum, a na isti recept sam nailazila i narednih godina, uz njega su bile neke druge slike, al ni jedna nalik ovoj. 

Rolat:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1 limun  - sitno rendana kora
1 kašika ulja
1/2 pak praška za pecivo
par kašika marmelade od šipka

Fil:
1/2 l mleka
3 jajeta
1/2 štapića vanile
6 kašika brašna
6 kašika šećera
100 g maslaca
200-250 g svežih jagoda

Po želji:
1 dl slatke pavlake



Rolat: Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 180C. Umutiti dobro 4 belanceta, dodati 4 kašike šećera, mutiti još minut-dva, dodati žumanca, zatim 4 kašike brašna prosejanog s 1/2 praška za pecivo, sitno rendanu koru od jednog limuna i na kraju jednu kašiku ulja. Testo sipati u pleh, pažljivo ga ravnomerno naneti i peći desetak minuta. Gotovu koru izvaditi iz pleha i sa sve papirom za pečenje uviti u rolat. I uviti u kuhinjsku krpu. Ostaviti da se ohladi, zatim je razviti pažljivo odvajajući papir za pečenje, premazati je tankim slojem džema od šipka i ponovo uviti u rolat.

Fil: Pripremiti sud za kuvanje na pari. Umutiti 2 žumanceta i jedno celo jaje sa 6 kašika šećera, dodati 6 kašika brašna, 1/2 štapića vanile (ili 1 kesica vanil šećera) i 2,5 dl hladnog mleka. Ostatak mleka zagrejati u sudu za kuvanje na pari pa dodati smesu od jaja. Kuvati dok se sasvim ne zgusne, uz stalno mešanje. Ohladiti. Posebno dobro umutiti 2 belanceta, a zatim i 100 g maslaca (ovim redom da ne moram dvaput da perem žice od miksera). U kuvani ohladjeni fil najpre dodati umućeni maslac, dobro sjediniti smesu pa tek onda pažljivo dodati belanca.



Kalup dim. 12x32 cm (može i kalup za kuglof ali nikako silikonski jer će se prevrtati, a može i veći kalup za srneća ledja) obložiti providnom folijom. Rolat iseći na tanke kriške i obložiti kalup po dnu i sa strane.

Odozgo sipati fil, ali ostaviti 1-2 kašike sa strane. Po filu utisnuti samo jedan red jagoda. Premazati ostatkom fila.

Preostalim rolatom zatvoriti kalup. Sve ušuškati providnom folijom i blago pritisnuti odozgo kako bi gornji red rolata utonuo u fil. Ostaviti na hladnom par sati da se stegne. I propisno rashladi, naravno. 

Preručiti na odgovarajuću tacnu i po želji ukrasiti umućenom slatkom pavlakom.
Nije da je baš klasičan rolat, nije ni kolač a kod mene je završio pod tagom torte, valjda jer im je najsličniji ;)



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар