четвртак, 2. јун 2022.

Slatko od belih trešanja


Ima par godina kako smo od ujaka dobili kalem trešnje, lično on kalemio, obradovali se nas dvoje, našli joj savršeno mesto u dvorištu, posadili i čekali. Trešnja rasla, gdin Đ. je redovno orezivao kao da je živa ograda a ne voćka, ali ona,  ipak , posle dve-tri godine rešila da rodi. Došao maj, trešnja puna, gdin Đ. je obilazio svaki dan i čekao kad će da sazri, čekao i čekao jedan dan mu dosadilo: Ona trešnja žuta te žuta, to nikako da pocrveni!!! Ja ne budem lenja, prošetam se do drveta, bacim pogled i počem da se smejem. Ujak nam poslao kalem belih trešanja, za slatko!  Ja oduševljena, on razočaran, šta da mu radim... 

Inače, to slatko od belih trešanja niko ne napravi kao moja ujna, baš ga udesi da bude savršene gustine, a da trešnje ostanu bele, a kolutovi limuna i listići rozetle su, što bi fenseraj rekao, mast hev :) kada je ovo slatko u pitanju. 

Kao i (skoro) svako slatko, tako se i ovo kuva "kilo na kilo", nema tu nekog pametovanja, ali, evo recepta za neke mlade ili buduće domaćice koje bi, eto, rado goste poslužile slatkim i hladnom vodom. 


Potrebno je:

1 kg belih trešanja

1 kg šećera

3 dl vode

1 limun

1 pakovanje vanil šećera (10 g)

4-5 listića rozetle

Ako ne znate šta je rozetla, onda ovde KLIK! 

Za radoznale tu su još i recepti za:


- Slatko od pitomih jagoda






- Slatko od smokvi






- Slatko od šumskih jagoda






- Slatko od višanja






Trešnje oprati i izvaditi im koštice. 

U širu šerpu  sipati šećer i oko 3 dl vode, dodati vanilu i sve kuvati da vri jedno 4-5 minuta. Kad sirup počne da se zgušnjava, dodati trešnje i limun sečen na kolutove. 

Slatko kuvati otprilike još jedno dvadesetak minuta, povremeno kašikom uklanjati penu koja se pojavi po površini. Slatko se ne meša, samo se šerpa, s vremena na vreme, protrese. Jačina vatre je koliko da slatko vri, nikako da kipi. Tačno vreme kuvanja je jako teško odrediti jer zavisi od veličine šerpe, koliko je voće vodenasto, jačine vatre... Tu vam je iskustvo, ipak, od presudnog značaja. Ali, da vas utešim, ne mora to da bude iskustvo u kuvanju slatkog, od većeg je značaja iskustvo u jedenju slatkog - jer ćete, kao  pravi poznavalac materije, tačno znati koja je prava gustina sirupa koja prija vašem nepcu. Dakle, slatko je kuvano kada je ohlađeni sirup gustine tečnog meda! Na hladnu tacnu sipajte kašiku - dve slatkog, ostavite da se ohladi, te proverite da li vam odgovaraju i gustina i ukus. 

Pri kraju kuvanja dodajte par listića rozetle, ni u jednom slatkom mi nije toliko drag taj ukus koliko u ovom! 

Sklonite s vatre, uklonite penu na površini, prekrijte čistom suvom krpom, ostavite da se slatko potpuno ohladi a zatim ga sipajte u suve tegle. Limun i rozetlu rasporedite da ih ima ravnomerno. 

Od ove mere dobićete  jednu teglu od 750 g i jednu manju od 300 g slatkog. 


Pored ove priče o čekanju belih trešanja da pocrvene, ima još jedna o tome kako je neki odžak umalo srušen jer je neko zaboravio da spremi teglu na poklon, ali o tome možda neki drugi put. A možda i nikad 💓💓💓 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. 
Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар