понедељак, 21. мај 2018.

Slatko do pitomih jagoda


Ako mislite da ću sad da napišem čitav traktat o tome koliko je ovo slatko lepo, e pa varate se! Uostalom, ako ga nikad niste probali, prelomite pa ga napravite, nije teško ni zahtevno, postupak je kao kod svakog drugog slatkog. Ono što vam je potrebno su sitnije, domaće, pitome jagode, čvrste ali zrele. Dobra stvar je što su takve obično i jeftinije a ja vam od sveg srca preporučujem da ih pravite baš ove godine jer su rodile kao nikad pa im je i cena prilično niska, stotinak dinara po kilogramu zaista nije neki izdatak, morate priznati... Od 1,30 kg jagoda dobićete dve tegle od 750 g slatkog. Ostatak matematike prepuštam vama ;) 

Potrebno je:
1,30 kg jagoda, sitnijih, zrelih ali čvrstih
1.30 kg šećera
2,5-3 dl vode



U ovo slatko ne stavljam ni vanilu, ni limun, ni rozetlu, volim ga takvo kakvo jeste. Vi možete da stavite šta god volite od začina ili trava.

Jagode očistite i pažljivo operite pod mlazom vode. Ostavite da se dobro ocede, možete ih izručiti na krpu ili stolnjak.

U široj, plićoj šerpi, onoj namenjenoj za kuvanje džema, ajvara i slatkog, skuvati sirup od šećera i vode. Slobodno neka bude gustine meda. Zatim u sirup pažljivo dodajte jagode, jednu po jednu spuštajte da se kuvaju, najbolje bi bilo da su rasporedjene u jednom redu.

Slatko kuvajte jedno pola sata na srednjoj temperaturi, opet vreme kuvanja zavisi od količine vode koju ste dodali šećeru a najviše od toga koliko tečnosti puste same jagode, tako da je tačno vreme nemoguće dati. Ni jedno slatko se ne meša, pa ni ovo. Samo prodrmajte šerpu s vremena na vreme, zagoreti ionako ne može, ovo se radi kako bi se voće ravnomerno skuvalo.

Odvojte malo sirupa na tacnicu, ostavite da se ohladi pa probajte da li ima gustinu slatkog, gustinu redjeg meda.

Gotovo slatko skinuti s vatre pa kašikom lagano ukloniti penu koja se skupila po površini, opet prodrmajte šerpu kako bi se pena skupila na sredinu, tako ćete je lakše skupiti. Šerpu povezati čistom, suvom krpom i ostaviti da se sasvim ohladi, najbolje preko noći.

Slatko sipati u čiste, suve, sterilisane tegle i zatvoriti dobro poklopcima ili povezati celofanom. Ostaviti na suvom i hladnom mestu.


Ako ukućani znaju da ste ga kuvali ove godine, teško da će te ga sakriti. Ne trudite se džabe, od sebe ga sigurno sakriti nećete. Ja već načela jednu teglu. <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

2 коментара:

  1. Одговори
    1. Hvala Mirjana, evo spremam se i za ovu godinu, sve sam čekala da konačno stignu domaće jagode. Jedino da ih ova kiša ne ubije!

      Избриши