недеља, 5. јун 2022.

Ružice sa sirom


Razne vrste pita sa sirom su svakoj domaćici spas kad razmišlja šta da spremi za doručak ili večeru. Ako to nije pita od tankih kora, onda je to neko slano pecivo sa sirom. Nema ko to ne voli, sve se očas posla pripremi, ostaci mogu da posluže i sutradan kao užina na poslu ili u školi, a na kraju krajeva (što uopšte nije zanemarljiva činjenica) - i ne košta ništa posebno. Ružice sa sirom ili rolat pita sa sirom je, slobodno se može reći, tradicionalan recept koji je svaka domaćica prilagodila svom ukusu. Ali opet, razlike u receptima su minimalne. 



Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pitu

1/2 kg belog sira, po izboru, može i feta

1 dl ulja

3 jajeta

100 g kisele pavlake

1,5 dl jogurta

soli po ukusu

1/2 kesice praška za pecivo

+ ulje za premazivanje kora

Za premazivanje:

80 g kisele pavlake

ostatak fila

semenke

Priprema je jednostavna: prebrojati kore i podeliti ih na dva dela, prave se dva deblja rolata. Obično u pakovanju bude između 15 i 18 kora. Ako je neparan broj, jednu koru ili pojedite (ja to obavezno) ili je tutnite u jedan od rolata. 

Umutiti jaja, dodati jogurt, kiselu pavlaku, ulje, so, prašak za pecivo, na kraju dodati i usitnjeni sir. Izmešati. Od fila odvojiti 3-4 kašike (za premazivanje) a ostatak podeliti na dva dela. 

Uzeti prvu polovinu kora. Prvu koru premazati uljem, a drugu filom, ređati ih tako jednu na drugu (dakle svaku drugu koru premazati filom). Uviti rolat, možete i po dužini da pa bude tanji ili po širini, da bude deblji. Sve zavisi kako više volite (ugrizoh se za jezik!). Rolat odložiti u zamrzivač na jedno pola sata, da se stegne, lakše će se seći. Na isti način pripremiti i drugi deo kora. 

Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh dim 35x45 cm obložiti papirom za pečenje. Rolate seći oštrim, tankim nožem na debljinu otprilike 2 cm, može i više, i ređati ih na pleh sečenom stranom na gore. Malo im doterati oblik, da nisu baš vrljavi :) 


U onaj odvojeni deo fila dodati ostatak pavlake i dobro izmešati. Time ravnomerno premazati rolate. Posuti ih semenkama po želji. 

Peći ih na 180C oko 40-45 minuta, prilično narastu tokom pečenja. Pečeni su kad lepo porumene, vodite računa da i odozdo budu fino pečeni. 



Prednosti ovog peciva su što ih nepečene možete zalediti: nemojte ih premazivati odozgo, raporedite ih na poslužavnik, zaledite, a zatim spakujte u kutije ili kese. Pre pečenja ih upola odledite, premažite pavlakom umućenom s jednim jajetom, pospite semenkama i pecite na 180C. Ja sinoć zaledila jednu turu, taman da ih ispečem pred put, jer - OD PETKA SAM NA ODMORU! 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара:

  1. O,Bože šta se dogodilo sa ovim stranicama, previše reklama, jedva se probila da ti napišem komentar, volim ovakve recepte 😊

    ОдговориИзбриши