уторак, 20. април 2021.

Zemičke / kajzerice / lepinjice


I evo, naziv za svakog, kako kome odgovara - tako ih i zove. Recept je iz časopisa Bakina peciva by Lana La Cuisine Creative, ali sam ipak (!) morala malo da dodam mleka i da oduzmem brašna jer mi je testo bilo previše čvrsto. Najviše me je privukao njihov izgled jer su tako divno rascvetani, prava prolećna peciva bez obzira što nas ovo proleće i dalje maltretira zimom :) Ova peciva su upravo onakva kakva svi volimo  - divne hrskave korice, meke sredine a dovoljno kompaktna da ima šta i da se pojede ;) 


Potrebno je za 6 zemički: 

- testo:

400+50 g mekog belog brašna 

1 kesica suvog kvasca (10 g) ili 20 g svežeg

1 kašičica šećera

1,5 kašičica soli

1 jaje

100 ml ulja

150 ml mleka

150 ml jogurta

- za premazivanje i posipanje

1 jaje

oko 50 g maslaca /margarina

krupna so, susam i ostale semenke za posipanje

Sve sastojke ranije izvadite iz frižidera, neka budu sobne temperature. U mlakom mleku razmutiti kvasac, šećer  i 1 kašičicu brašna i ostaviti par minuta na toplom, da se kvasac zapeni. 

U vanglicu sipati 400 g mekog belog brašna, dodati so i promešati. U sredini napraviti udubljenje i usuti mleko s kvascem, jogurt, ulje i jaje. Zamesiti testo, da se ne lepi za ruke. Mesiti ga dobro jedno par minuta kako bi proradio gluten  i da postane meko i elastično. Po potrebi radnu površinu posuti s preostalih 50 g brašna. Od testa oblikovati kuglu, prekriti je ili poklopiti vanglicom i ostaviti je na toplom da nadolazi jedno pola sata. 


Nadošlo testo podeliti na 6 jednakih delova (težine otprilike oko 140 g), oblikovati ih u kugle, malo ih odozgo spljoštiti dlanom pa ih prekriti suvom krpom i ostaviti da još jednom nadolaze. Pola sata je sasvim dovoljno. Na toplom. 


Rernu zagrejati na 200 C. Veliki pleh od rerne dim 35x45 cm obložiti papirom za pečenje. Zemičke prebaciti u pleh i premazati ih blago umućenim jajetom i svaku zarezati oštrim nožem, skalpelom ili žiletom. Može unakrst, može na 6 ili 8 delova. Kako god. Ako volite zrnevlje i semenke, možete ih posuti. Ja htela, al' zaboravila. Na svaku zemičku staviti komadić maslaca / margarina. 



Peći ih jedno 30-35 minuta na 200 C, treba lepo i ravnomerno da porumene. Ako ste kao i ja, onda ste čučali pored rerne i gledali kako lepo narastaju i rascvetavaju se :) Ako niste, onda ste u nesves' pali od iznenadjenja kad ste rernu otvorili :) 



Tri pojeli gdin Đ. i ja, tri spremljene komšinici kad je došla na kafu. Kao neće, nemoj, joj sramota, a smandrljala ih pod jaknu kad je krenula kući :) :) :) 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


 

Нема коментара:

Постави коментар