Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu (8 listova)
200 g ćeten alve
400 g šećera
1,5 dl vode
200 g čokolade
375 g maslaca / margarina
Koga interesuje kako se prave domaće korice za rozen tortu, može da pogleda ukoliko klikne na ROZEN TORTA.
Sve je vrlo jednostavno: u veću šerpu sipati vodu i šećer, staviti na srednje slabu vatru da se šećer otopi, dodati sve ostale sastojke i ostaviti da se sve lagano rastapa na tihoj vatri. Može i na jačoj ali onda mešajte da slučajno ne bi zagorelo. Potrebno je da se sve lepo sjedini, obratite pažnju na to da je alvi potrebno najviše vremena da se rastopi.
Fil ostaviti da se ohladi kako bi se lakše nanosio na kore i da ne bi curio kasnije. Svaku koru premažite s otprilike 2,5 velike kašike fila. I poslednju, gornju koru takodje premažite filom. Kolač odozgo možete posuti jednom šakom mlevenih oraha, ako ima - dobro je, ako nema - onda nikom ništa.
Obzirom da su kore za rozen tortu (kupovne) malo suvlje nego one iz domaće radinosti, potrebno je više vremena da omekšaju nego kad se filuju vrelim filom. Ja kolač uvijem streč folijom i sečem ga sutradan. Ako se otima (retko, ali se dešava) možete ga ubaciti tako strečovanog na jedno pola sata u zamrzivač. E onda se seče samo tako!
Seći na kocke otprilike 2,5x2,5 cm, a možete i na štanglice. A ovom količinom fila isto tako možete nafilovati jednu veliku oblandu s tim da gornju površinu ne premazujete već je ostavite golišavu. Za sečenje važi sve isto.
A u jednoj od mojih sveski s receptima, nadjoh i ovaj recept za posnu oblandu sa alvom, jedna od verzija maminog recepta. Nema greške ni sa ovim:
Divan i uredan rukopis.
ОдговориИзбришиHvala Olgice, na žalost, s godinama se iskvario do neprepoznatljivosti 😁
Избриши