петак, 28. мај 2021.

Sorbe od jagoda


Mada sam od onih malobrojnih koji bez sladoleda mogu ladno da preguraju čitavo leto (otprike mi se istinski prijede jednom do dvaput u sezoni!) dotle sorbee obožavam. A ovaj od jagoda mi je skroz super jer je ukusom identičan čuvenom Rumenku ;) Dakle, ukoliko ste i inače ljubitelj tih "ledenih" sladoleda, onda će vas bilo koji sorbe raspametiti. Uglavnom se svi prave skoro identično, količine šećera i vode zavise od slatkoće i sočnosti voća, ali teško tu da se šta može pogrešiti! Kako je sezona jagoda u punom jeku, red je da sebe počastite ovom poslasticom. 


Potrebno je (za desetak osoba): 

1 kg svežih ili jagoda iz zamrzivača (prethodno odledjenih, sa sve sokom)

200 g šećera

2,5 dl vode

1 kesica vanil šećera

sok od 1/2 limuna



Za radoznale tu je i recept za Sorbe od breskvi, za recept kliknite OVDE






Da biste super brzo napravili bilo koji sorbe, trebaće vam i nešto od kuhinjske skalamerije: blender, secko, štapni mikser, procesor, bilo koji uredjaj koji može od voća da napravi pire. Ukoliko ste od onih koji pljuckaju i najmanju semenku, pa čak i one iz jagoda, vi mi posebno idete na živce! Jer ...

Jagode očistite, operite i sameljite u blenderu. Recimo. Onda vi što mi na živce idete procedite dobijeni sok kroz sitnu cediljku ili gazu. Vi normalni samo dodajte sve ostale sastojke. 


U šerpu sipati šećer i vodu, dodati vanilu i kuvati do vrenja, nek se sav šećer rastopi. Skloniti s vatre i ohladiti (može da bude i mlako, kajn problem). 

Sastaviti jagode i vodu sa šećerom, dodati sok od 1/2 limuna, ako volite kiselije možete dodati i više. Meni ovako bilo super. Sve dobro izmešati pa sipati u činiju pogodnu za zamrzavanje. Dobro bi bilo da ima i poklopac kako vam sorbe ne bi povukao miris pečenih paprika i slavke sarme. 



U zamrzivači nek stoji jedno 4-5 sati, ali s vremena na vreme sorbe dobro promešajte. Ako ste zaboravili mešanje, ni to nije nikakav problem, jedino što ćete morati da ga ostavite da se poprilično odledi kako biste mogli da ga servirate, u protivnom, moraće da radi šilo za led! Niske strasti se podrazumevaju 💗💗💗






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

 



2 коментара:

  1. Анониман30. мај 2021. 21:52

    Draga Vikend kuvarice, super recept i drago mi je da ti ne idem na zivce :):):), pozdrav iz suncane Norveske !!!

    ОдговориИзбриши