среда, 7. април 2021.

Kikiriki rolat


Ovo je super fina i jednostavna poslastica, pride još može biti i mrsna i posna, može biti u mini i maksi verziji a kako god da ga napravite, ako volite kikiriki i puter od istog, sigurno ćete i uživati. Za osnovu sam koristila repect za Kokos rolat, količine prilagodila te vam sad lepo i recept kucam: 

Potrebno je za 2 veća ili 4 manja rolata:

- tamni deo:

250 g mlevenog keksa 

100 g mlevenog kikirikija

100 g prah šećera

1 kašika kakaoa

100 g otopljene čokolade

komadić maslaca / margarina otprilike 20 g

14-18 kašika vrele vode (u receptu su napomene vezano za količinu vode)

- fil od kikirikija:

100 g kikiriki putera ili 100 g dobro mlevenog kikirikija

50 g maslaca / margarina

100 g prah šećera

1 kesica vanil šećera

- čokoladna glazura:

100 g čokolade

5-6 kašika ulja

malo mlevenog ili seckanog kikirikija




Recept za Kokos rolat možete pogledati ukoliko kliknete: OVDE. 






Kako jednostavno napraviti domaći kikiriki puter možete pogledati ako kliknete: OVDE







Što se tiče one vode koje može da ide od 14 pa do 18 kašika, razliku pravi vrsta keksa. Za nepoverovati je ali ukoliko koristite mrsni petit beure ili plazmu, trebaće vam 14, eventualno 15 kašika vrele vode, ali ako rešite da pravite posnu verziju kolača pa se dohvatite onog keksa zlatni pek - garant ide 18 kašika! Taj keks kao da je prvobitno namenjen da bude apsorber vlage :) U stvari, najvažnije je da dodate 14 kašika vrele vode, pa ako vidite da je smesa pod rukom i dalje suva, nije kompaktna kao na slici, dodajte kašiku po kašiku, ne možete pogrešiti niti nešto posebno upropastiti, jer ako preterate s vodom, samo dodajte još malo mlevenog keksa. 

Prvo uvek pripremim fil jer on može da stoji, dok je crni deo najbolje da se priprema dok je još mlak kako ne bi pucao pri uvijanju u rolat. Dobro umutiti maslac/margarin sobne temperature sa 100 g kikiriki putera ILI 100 g dobro mlevenog kikirikija, dodati prah šećer i vanilu. Ako je kikiriki puter bio redji pa vam i ovaj fil deluje retko, slobodno dodajte malo mlevenog keksa ili kikirikija. Ali, malo! 

U vanglicu sipati mleveni keks, dodati mleveni kikiriki (ja ga baš, baš dobro sameljem u secku), prah šećer, kakao, otopljenu čokoladu i maslac / margarin, sve izmešati pa dodati i vrelu (ali vrelu!) vodu. Prvo varjačom a zatim, kad se malo prohladi i rukom, zamesiti smesu. Treba da bude fino kompaktna. 

Smesu istresti na poduži komad papira za pečenje i prvo je rastanjiti malo vlažnim dlanom. Zatim preko nje staviti drugi komad papira pa oklagijom rastanjiti sve na debljinu od oko 5 mm: u dužinu 40 cm i u širinu 20 cm, otprilike. Savijte sve krajeve papira za pečenje kako bi ste dobili lepu i ravnu koru. 

Preko tamnog dela odmah ravnomerno premazati fil od kikiriki putera. Koru podeliti na 4 jednaka dela, dakle svaki u dužinu 10 cm a širina ostaje 20 cm. Pomoću papira za pečenje pažljivo uviti 4 mini rolata, blago ih prevaljati da bi se lepo oblikovali i odložiti ih na tacnu obloženu papirom za pečenje. 



Ako želite deblje rolate, onda smesu podelite po dužini na 2 jednaka dela (dimenzije su u tom slučaju 40 x 10 cm) uvijte deblje rolate, prosto i jednostavno. 

Ostaviti rolate par sati na hladnom da se dobro stegnu pa ih preliti čokoladom i po želji ih možete posuti s malo seckanog ili mlevenog kikirikija. 


Čim se i čokolada stegne, kolač možete seći. Ako ste pravili mini verziju kolača, secite ih na debljinu od oko 1 cm i redjajte ih u minjon korpice. A ako ste se ipak odlučili za veće rolate, bez problema ih možete seći i na debljinu od 1/2 cm, garantujem da neće pucati i drobiti se. 

Vrlo izdašan i u mini i u maksi varijanti, bude skoro kilogram kolača. Kažem "skoro" jer okrajci su okrajci a i iz sredine neki mora da se proba :) 💗💗💗




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.







Нема коментара:

Постави коментар