среда, 22. јануар 2020.

Praline s lešnik kremom


Umalo da bude ista priča kao i prošle godine za Jovanjdan, ali umalo. Ovaj puta Dušica je bila izričita:  praline s malinama i praline s nugat kremom. Ili što bi bilo u prevodu na naški: lešnik krem. Pis of kejk za mene, samo mi daj domaći zadatak, ja ću da napravim bez problema. 



Potrebno je za 30 pralina:
oko 150 g kvalitetne čokolade
3-4 kašike ulja
3 dobre kašike nutele ili sličnog čokoladnog krema
30-tak grama pečenih, očišćenih i krupnije mlevenih lešnika
pa udri!



Koristim silikonske kalupe koji budzašto imaju da se kupe gde god da se okrenete. Ima ih u različitim veličinama ali ja uvek biram one manje, veličine onih kupovnih čokoladnih bombona, pralina. Čokoladu nanosim slikarskom četkicom br. 10, to je ona širine 1 cm, nakon upotrebe je dobro operem toplom vodom i tečnošću za sudove i osušim. Nekim čudom, kad god mi je zatrebala, nikad je nisam imala, jer je gdinu Đ. mnogo potrebnija nego meni. Jedino mi nikad nije bilo jasno šta koji klinac ima da farba četkicom od 1 santima! Tako je i ovaj put, kad sam pobesnela ... Moreeeee...

Čokoladu otopite na pari ili na sasvim tihoj vatri, dodajte ulje i dobro izmešajte da se sve ujednači. Skloniti s vatre i malo prohladiti, ne bi trebalo da čokolada bude sasvim tečna, bolje da bude malo gušća jer će se lakše nanositi u kalup za praline.

Četkicom naneti jedan sloj čokolade u kalup pa ga staviti na minut-dva u zamrzivač da se čokolada stegne. Ovaj postupak najčešće ponovim još dva puta, dakle tri puta premazujem kalup i tri puta ga stavljam u zamrzivač, mada je sasvim dovoljno da to uradite i dva puta. Ovo inače ide super brzo ako imate dva kalupa, pa dok jedan premažete, drugi se već dovoljno ohladio.

Fil je opet super jednostavan: zagrejte čokoladni krem po izboru, može biti i onaj mlečni, ništa mu neće faliti. A možete izmešati crni i beli deo kao što sam ja u ovom slučaju. Zagrejan krem dobro izmešati viljuškom pa dodati krupno mlevene pečene lešnike. Ako je krem neki gušći, možete malo da smanjite količinu lešnika.

Fil sipajte u kesu za zamrzivač, odsecite jedno ćoše dovoljno da krem može bez problema da izlazi. Puniti kalupe vodeći računa da do vrha ostane jedno milimetar-dva prostora. Opet ubaciti u zamrzivač na par minuta, izvaditi i napuniti ih do vrha čokoladom. Višak čokolade, ako ga ima baaaš puno, možete ukloniti tupom stranom noža. I opet sve na hladjenje...

Već posle par minuta, čokolada će se dovolno stegnuti da bi praline mogle da se izvade bez problema. Pre vadjena pralina, silikonski kalup blago razvučem sa svih strana, koliko da se praline odvoje od ivice kalupa. Tek onda ih pažljivo izvadim, nožićem uklonim višak čokolade na dnu i to je to. Mogu stajati jako dugo, nema se tu šta pokvariti, mada preporučujem da ih čuvate na hladnom - što je sigurno, sigurno je. Ipak, ja više volim čokoladu sobne temperature, bude mi kremastija, ukusnija.



Ove praline možete praviti i od mlečne čokolade, tad su posebno fine. Preporučujem da to bude neka od onih tvrdjih čokolada tipa Galeb, kako bi praline bile otpornije na stajanje na toplom. Postupak je potpuno isti. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









Нема коментара:

Постави коментар