уторак, 28. јануар 2020.

Spekulas bombice



Sve planiram i planiram, ali slaba vajda. Htedoh još onomad da napišem recept, i najavih, i obećah, ali bila sam toliko umorna da mi je u ono malo preostalog mozga sporadično dolazilo do kratkih spojeva i varničenja koji su na kraju doveli od toga da se od umora samo strovalim u krevet. Preostala dva popodneva gdin Đ. i ja smo pokušavali da sklopimo dve natkasne, jednu komodu i fiokar,  usput proklinjući sve ikee i jyskove na kugli zemaljskoj i kome je uopšte palo na pamet da prodaje nameštaj u delovima! U paničnom sam strahu šta će biti kad nam stigne krevet, isto u delovima! Bar dušek dolazi u jednom komadu, ne bih da moram i njega ručno da štepam...



Potrebno je za 60-tak bombica:
2 dl slatke pavlake
200 g bele čokolade
300 g spekulas keksa
50-tak grama spekulas keksa za valjanje bombica



I opet samo par sastojaka ali takodje i odlične, ukusne bombice.

Čokoladu izlomite na kockice. Slatku pavlaku zagrejte ali vodite računa da ne proključa. Prelijte je preko čokolade, ostavite par minuta da odstoji, promešajte da se čokolada sjedini s pavlakom. Po potrebi sve vratite na mlaku ringlu.



Ostaviti da se sve dobro ohladi, najbolje u frižideru na par sati. Zatim sve dobro umutiti mikserom, da bi dobili kremast i penast fil. Ukoliko ste koristili mlečnu slatku pavlaku, možete sad dodati otprilike 1 kašiku prah šećera u fil, a ako ste koristili biljnu pavlaku za šlag, ona je već zasladjena pa dodatni šećer neće biti potreban. U sve to dodati 300 g mlevenog spekulas keksa i izmešati varjačom. Ukoliko vam je ukus ovog keksa prejak, jedan deo možete zameniti mlevenom plazmom ili nekim drugim keksom. Opet sve ostaviti jedno sat vremena na hladnom. Smesa inače treba da bude mekša, ali kad oblikujete kuglicu ona treba da zadrži svoj oblik, da ne šljone.



Od rashladjene smese, dakle, oblikovati kuglice prečnika oko 2,5 cm i svaku dobro uvaljati u mleveni keks. Spakovati ih u minjon korpice pa kad malo odstoje uživati u svakoj mrvici. <3<3<3







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

2 коментара:

  1. Imam uvek dve kese keksa u rezervi, zbog ovih bombica. Tremiti im nisu ravni kad ih napravim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinjavam se, Blogger me je tek jutros obavestio o komentarima... I kod nas ista situacija, ljuta borba i za keks i za bombice :)

      Избриши