понедељак, 13. јануар 2020.

Kokos gnezda



Sve nešto kucam ove recepte za silne bombice i u glavi mi samo stoji - crna moja Svetlana, ima da te proglase kraljicom bombica, vala kao da ništa drugo ne radiš u zadnja dva meseca nego samo valjaš i valjaš, i tome se kraj ne nazire...

A i stvarno se kraj ne nazire... Evo već mi u glavi kako da ubombačim onaj spekulas koji mi čami i mislim da nećete dugo čekati na recept i za Spekulas bombice :) 

Bombice od kokosa, daleko poznatije pod nazivom Kokos gnezda, pravila sam, od samog početka, po receptu sa bloga Od slatkog sladje. I ništa pod milim bogom ja tu ne bih ni dodala, ni oduzela, Mirjana je sve to fino izvagala i pronašla savršenu meru svega. Jedino što ih u posnoj varijanti pravim  s dodatkom margarina a umesto čokoladnog krema udubljenje napunim čokoladom ili evenutalno stavim ganaš od biljne pavlake i čokolade. Isto budu fine, mada je maslac - maslac a slatka pavlaka je vrh!




Potrebno je za 60-tak bombica prečnika 2,5 cm:
2 dl vode
150 g maslaca
100 g čokolade
100 g kokosa
100 g šećera
250 g mlevenog keksa - Plazma ili već po želji
+
50-tak grama kokosa za valjanje kuglica
cca 100 g čokoladnog krem namaza (čitaj kremića)




U šerpu sipati vodu i šećer, kuvati koliko da provri. Smanjiti vatru pa dodati maslac i čokoladu i mešati dok se sve ne rastopti. Skloniti s vatre i umešati kokos i mleveni keks. I smesa za bombice je gotova.


Prohladiti je tek koliko da može s njom da se radi, dakle od tople smese oblikovati bombice pa ih, pažljivo, drškom varjače udubiti malo u sredini. Umesto varjače možete i prstom napraviti udubljenje, ali to samo ako nemate bangave prste kao ja.

Bombice valjati u kokos. Ja bih tu samo napomenula da gledate da ih ne uvaljate sasvim, već onu rupicu za krem da ostavite golišavu, onda je mnogo lakše naneti krem i neće se dizati za špricem niti će kasnije spadati s kolača.



Uvaljane bombice redjati u minjon korpice.

Čokoladni krem sobne temperature staviti u dresir kesu sa manjim zvezdastim nastavkom i ukrasiti svaku bombicu.

Ostaviti ih na hladnom da se stegnu.



posna varijanta, umesto čokoladnog namaza punjene su samo čokoladom

Ostaviti ih negde van vidnog polja. Na spratu. U garaži. U podrumu. Negde. Samo da se ne vide. Jer ne samo da su lepe na oko, nego krajnje beskrupulozno znaju da te mame za još. Sramota, kakav bezobrazluk. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







Нема коментара:

Постави коментар