четвртак, 27. децембар 2018.

Svinjski file u jogurtu sa ruzmarinom


Svinjski file je najkvalitetniji komad svinjskog mesa, najmekši i najukusniji. Priprema filea je jednostavna i relativno brza. Kažem relativno, jer ako ćete ga pripremati po ovom receptu, pre nego što dodje do prženja filea, moraćete malo i da ga marinirate... a to ipak traje...



Potrebno je:
1 svinjski file od cca 500 g
2 dl jogurta
2 kašičice senfa (izaberite vrstu koju volite)
5 krupnih čenova belog luka
puna kašika svežeg ruzmarina
so, biber
50-tak grama maslaca
2 kašike maslinovog ulja



Svinjski file očistite od žilica i one bele, žilave opne. Možete ga preseći na pola kako bi ste ga lakše ispržili.

Beli luk očistiti i spljoštiti stranicom noža. Ukoliko imate mogućnosti koristite svež ruzmarin.

U posebnoj posudi izmešati jogurt, senf, beli luk, so, biber i ruzmarin. Jogurt preliti preko filea i dobro ga premazati sa svih strana. Posudu prekriti folijom i ostaviti da odstoji par sati. Ili preko noći. Par puta file okrenuti u marinadi.


U tiganju zagrejati maslac sa dve kašike maslinovog ulja. Pržiti file po 4 minuta sa svake strane, kako je komad valjkastog oblika lako ga je ravnomerno ispržiti.


Ukoliko volite da u sredini bude krvav, skratite vreme prženja i prilagodite svom ukusu. Gdin Dj. ne voli da vidi krvavo meso u tanjiru ni pod tačkom razno pa je ovaj file spremljen po njegovoj želji.

Gotov file izvadite na tanjir i pustite ga da se odmori par minuta. Isecite ga na kolutove debljine cca 1 cm. Servirajte ga uz prilog po želji i obavezno nakapajte (ili, o bože! prelijte ) moču od pečenja.


Mada ne voli, gdin Dj. je pojeo i zelenjavu iz tanjira i konstatovao da je dobra! Pa kad je prelivena maslacem mora biti dobra!!! <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар