недеља, 16. децембар 2018.

Pogačice s mlaćenicom


Jednostavne, fine, meke i jaaaako ukusne pogačice, brzo ćete ih pripremiti i, verujem, uživati u svakom zalogaju. Količina je sasvim dovoljna za 4 osobe. Iako sam dosta toga pripremala od testa koje se slično pravi, još uvek imam veliku želju da eksperimentišem, tako da ćete se ovde, na ovim stranicama, sigurno i u buduće susretati sa "varijacijama na zadatu temu". Ovo neka bude ona osnovna, najjednostavnija varijanta, a nadogradnja će tek da sledi...


Potrebno je:
350 g mekog belog brašna
2 pakovanja (20 g) praška za pecivo (nije greška!)
1 kašičica soli
120 g maslaca
270 ml mlaćenice (odvojiti 2 kašike sa strane)
+
po želji rendani parmezan, biber ili nešto drugo za posipanje



Mlaćenicu ćete morati da napravite sami jer ovde zaista ne znam da ima da se kupi. Postupak je brz i lak: izmerite 270 ml hladnog mleka i dodajte u njega 2 kašike soka od limuna. Promešajte i ostavite da odstoji jedno petnaestak minuta. To je to, mlaćenica je gotova. Ako se usrećite pa zafali limun, u istu svrhu može da posluži i obično sirće, postupak je isti, mada je meni ukus finiji ako se mlaćenica pravi s limunom.

Za ove pogačice je jako važno da su svi sastojci jaaaako, jako hladni, sa njima se radi brzo i uz što manje dodirivanja rukama kako se testo ne bi zagrejalo. Za pripremu testa možete koristiti blender, fud procesor bogtemazo, one fensi skupe miksere što ih samo uključite a oni sami sve radi, a možete i onaj najobičniji, obavi posao sasvim solidno (ja sam ovo poslednje ofkors!)

Brašno prosejte u dublju posudu, dodajte so i prašak za pecivo, promešajte. Hladan maslac iseckajte na kockice i ubacite u brašno. Uključite mikser na najmanju brzinu, prebacite neku krpu preko vanglice i počnite da mutite. Bićete mi zahvalni za ovu krpu jer se u početku "mućenja" digne nevidjena količina brašna pa može da se desi da pajate kujnu i tamo gde ste mislili da nikad nećete!

Mutite sve dok ne dobijete mrvičastu smesu. U sredinu ulijte mlaćenicu (sa strane ostavite 2 kašike, to je za premazivanje) i još kratko mutite, tek 20-tak sekundi, koliko da se sastojci sjedine ali maslac i dalje treba da bude vidljiv u testu.


Radnu površinu blago pobrašnite i izručite testo. Testo je meko ali se ne lepi za ruke, divno je  za rad. Brzo ga dlanovima rastanjite na debljinu od 1 cm formirajući pravougaonik. Pomoću špatule prebaciti testo s leve na desnu stranu do pola, a onda i sa desne preko ostalog testa, zatim odozdo na gore i odozgo na dole, kao što je prikazano na slikama. Ne deluje bogzna koliko uredno, ali tako je kako je. Sve prebaciti na tacnu i gurnite u zamrzivač na jedno 15-20 minuta.

Rernu uključite da se zagreje na 220C.

Dobro rashladjeno testo izvaditi na blago pobrašnjenu površinu i brzo ga oklagijom razvući na debljinu od malo manje od 1 cm. Opet formirajte pravougaonik.


Pogačice možete vaditi okruglom, metalnom modlom ali onda ćete imati gomilu okrajaka i otpadaka. Njih takodje ispečete ali nisu baš za pokazivanje. Ja više volim da sve iskoristim pa ih sečem na kvadrate cca 6x6 cm. Oštar, tanak nož malo zagrejati nad ringlom pa u jednom potezu seći trake od testa a zatim trake iseći na kvadrate, stalno brišući i zagrevajući nož. Ovo je bitno jer će pogačice lepše da narastu. Ako se ipak odlučite za okrugle, obavezno koristiti tanku, metalnu modlu, jednim potezom je utisnuti u testo, nikako je ne uvrtati i zavrtati! I nikako za sečenje ne koristiti čaše, šolje i slično, pogačice jednostavno neće biti kako valjaju i tačka.


Redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Budite nežni i pažljivi, ne gnjaviti ih. Svaku pogačicu premažite s onom mlaćenicom ostavljenom sa strane i pospite čime već želite. Ja sam posipala sitno rendanim parmezanom i biberom. Htela i krupnu so al zaboravila, ni prvi ni poslednji put.


Peći ih na 220C oko 15-tak minuta, lepo će da narastu već posle 5! Gotove su kad fino porumene a i zamirišuuuuuuuuu...

Ostaviti ih da se prohlade a onda... <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар