петак, 8. септембар 2017.

Sočne šnicle u crvenom sosu



Kad bi gdin Đ. birao s kojim sosom želi da mu spremim šnicle, definitivno bi se dvoumio između "onog belog i onog crvenog". Beli sos je s kiselom pavlakom, crveni je ovaj koji sledi. Priznajem da se retko kad odlučim za posna mesa, ali uvek rado biram ona "prošarana". Daleko su sočnija i ukusnija, bar po mom mišljenju. Ovo jelo sam probala i sa junećim šniclama ali je s onim od svinjskog vrata ili eventualno s krmenadlama pun pogodak! Izvolite, hvala i moliću lepo! 

Potrebno je za 2 osobe:
oko 400 g svinjskih šnicli od vrata (kao što rekoh, mogu i krmenadle)
1 čen belog luka
2 paradajza, srednje veličine (može i pelat)
1 kašičica šećera
1 -1,5 velika kašika kisele pavlake
2 kašike rendanog parmezana ili 100 g dobrog tvrdog sira koji se lepo topi
a od začina nezaobilazni so i biber
i za ovo jelo preko potrebni sveži ili suvi bosiljak i origano



Kad ovo jelo spremam samo za nas dvoje, a to je i najčešće, onda sve završim u dubljem tiganju. Prvo ispržim meso, izvadim ga na tanjir, napravim sos, vratim mesto, poklopim i ukrčkam. Ali tad se obično radi o 2-3 veće šnicle. Kad je u pitanju kuvanje za više osoba, onda u vidu imajte dublju vatrostalnu posudu, jer će se jelo krčkati u rerni.

Šnicle malo izlupati tučkom za meso, posoliti i pobiberiti. Pažljivo uvaljati u brašno i višak brašna otresti.

U dubljem tiganju zagrejati 1 veliku kašiku masti ili odokativno ulja, pa šnicle pržiti na srednje jakoj vatri, da porumene s obe strane. Izvaditi ih na tanjir.

Sitno iseckati beli luk, paradajz oljuštiti, očistiti od semenki i iseckati na kockice. Luk baciti na tiganj, u istu masnoću gde se pržilo i meso. Vatra - srednja. Kad zamiriše dodati i paradajz, so i biber, kiselu pavlaku i kašičicu šećera, da ubije kiselinu paradajza. Sve krčkati jedno 5 min, da sos dobije na gustini ali nikako da se sasvim zgusne jer će se još ukrčkati s mesom. Dakle bolje i ređi nego pregust. Voditi računa da ne zagori. Na kraju dodati bosiljak i origano. Promešati.

Ako jelo priremate u tiganju onda samo dodajte još meso i sve pospite sitno rendanim parmezanom ili rendanim kačkavaljem. Poklopite, ali ostavite malo oduška, i vratite na srednju vatru da se ukrčka još jedno desetak minuta.

Ako pripremate u vatrostalnoj posudi, onda po dnu poređajte šnicle, odozgo prelijte sos i pospite sir. Poklopite, ukoliko imate poklopac, ili ušuškajte alu folijom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 20-tak minuta a zatim sklonite poklopac i ostavite da se malo zapeče.

Služiti uz pire krompir ili uz pire krompir. Kod nas je gotovo uvek uz pire krompir, o iznenađenja! <3<3<3




Recept za ove fenomenalne šnicle: KLIK! 

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар