уторак, 19. септембар 2017.

Apple Clafoutis / Francuski kolač s jabukama


I idemo malo u Francusku na još jednu poslasticu s jabukama. Clafoutis (klafuti) je u originalu puter testo s višnjama, nešto slično našem "žutom kolaču sa svakojakim voćem" ali daleko lakši i vazdušastiji. Ovo je mera za kalup prečnika 26cm ali da odmah napomenem da je kolač prilično tanak. Moja preporuka je da odmah napravite duplu meru testa i pečete u pravouganom plehu dim. 25x35 cm - kolač će biti malo deblji ali će zadovoljiti onaj naš genetski poremećaj za "više i veće" u tanjiru :) 

Od bar jedno pola miliona recepata na ovu temu kojima je zatrpan internet ja sam se opredelila za onaj isproban, i to više puta isproban recept od Pomoravke

Sastojci:
3 veće jabuke, kiselije
75 g brašna
80 g šećera
1 pakovanje praška za pecivo
2 jajeta
prstohvat soli
1/2 bezobrazno skupog štapića vanile ili 2 pakovanja vanil šećera ili 2 kašičice domaćeg vanil šećera
90 ml mleka
30 g otopljenog i ohlađenog maslaca
prah šeće za posipanje



Ccccc... sve čitam ove količine sastojaka i u glavi mi šapuće neki mali glasić: ne diktiraj ovo majci, ni pod tačkom razno, inače živa nećeš ostati objašnjavajući da u kolač ide samo 75 g brašna i samo 80 g šećera i samo 30 g maslaca... i tako... inače kod nas u porodici ima jedna prilično bezobrazna izreka na "sitne" mere ali ne bih je sad ja ovde navodila... a imamo i opravdanje za taj "bezobrazluk": bogu hvala, uvek nas je bila puna kuća, pa se i kuvalo "na veliko"! Odatle i ona moja preporuka da odmah sve duplirate :)

Rernu zagrejati na 180C.

Kalup prečnika 26cm obložiti papirom za pečenje.

Jabuke oljuštiti i iseći na što tanje kriške. Maslac otopiti na blagoj vatri i ostaviti ga da se smlači. U jednoj posudi izmešati prosejano brašno i prašak za pecivo a u drugoj, većoj, umutiti cela jaja, malo soli, postepeno dodavati šećer i vanilu. Mutiti dok jaja ne pobele. Dodati ohladjen puter, zatim i mleko i na kraju lagano umešati i brašno sa praškom za pecivo. U testo sipati jabuke i sve dobro izmešati varjačom da se jabuke lepo oblože testom. Izručiti u pleh.

Peći na 180C oko 40-50 min.


Gotov kolač izvaditi iz pleha sa sve papirom i ostaviti da se prohladi. Klafuti se tradicionalno služi mlak, posut s malo prah šećera. U modernijoj verziji uz parče kolača poslužiti sladoled, kao i uvek ja sam pre za kiselu pavlaku umućenu s malo vanil šećera <3<3<3

P.S. na slikama je kolač napravljen od navedene količine sastojaka.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар