среда, 31. јул 2024.

Lavaš


Iako verovatno mnogi misle kako najviše volim da pravim kolače, varaju se. Kolače volim da jedem ali od svega najviše volim da mesim hleb. Nije bitno kakav. Sam proces mešenja testa, čekanja da naraste, a ono sluša pa raste, pa kad ruke uroniš u testo a ono uzdahne od sreće... Da ne pominjem taj miris sveže pečenog hleba, koji se, usput budi rečeno, ubraja u deset najlepših mirisa na svetu!  Zbog čitavog tog procesa, nikad nisam ni poželela da kupim onaj pekač za hleb. A i svako ko ga je kupio, izgustirao ga je za manje od mesec dana, to vam provereno znam :) 

Lavaš je tradicionalni hleb iz Azije, najviše zastupljen u Azarbejdžanu, Iranu, Jermeniji i Turskoj. Mada se tamo obično peče u tandiru (velike ovalne, zidane peći gde se tanko razvučeno testo lepi za zidove), Ranku se ovih dana zbog najnovijeg saharskog talasa i prognozirane toplotne kupole (id' u pm!) nije kopala rupa u dvorištu, a, s obzirom da sam ja jedna krajnje obzirna žena, prećutala sam to njegovo "da ti kopam rupu, da pečeš leb, da l' si ti normalna, ne pada mi na pamet!" i napravila lavaš u rerni. I ništa mu ne fali! 

Potrebno je za četiri lepinje prečnika 20 cm:
650 g mekog belog brašna
450 g (ne mililitara, već grama) mlake vode
20 g šećera
40 g (grama!) suncokretovog ulja
1,5 kašičica soli
5 g suvog kvasca
U vanglu prosejati brašno, dodati šećer, suvi kvasac, so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini i dodati ulje i vodu. Zamesiti meko testo. Mesiti ga jedno desetak minuta, treba da postane elastično i sjajno, lako za rad, da se ne lepi za ruke. Što duže mesite, to je testo bolje. 

Testo vratiti u vanglu, prekriti ga krpom i ostaviti da nadolazi jedno dva sata. 

Rernu uključiti da se dušmanski zagreje, na najjače. 


Nadošlo testo istresti na blago pobrašnjenu površinu i podeliti ga na četiri jednaka dela. Oblikovati ga u jufke, prekriti krpom i ostaviti da nadolazi još jedno pola sata. Zatim jufke razvući rukama u krug prečnika oko 20 cm, kao kad razvlačite testo za picu, nek krajevi ostanu malo deblji. U sredini prstom probušiti rupicu, vi s kandžama se snađite :) Testo prebaciti na prethodno zagrejan pleh. Peče se kratko, bliže gornjem grejaču, moje ako su se vala pekle 5 minuta svaka, i to je mnogo! Nek fino porumene. Pečen lavaš obavezno prekriti krpom i kesom, nek omekša. 



Napomena za pečenje: možda nemam pekač za hleb, ali imam pekač za picu, a pekač za picu ima kamen na kome se peče pica! A-ha! Uzmem kamen iz pekača, zveknem ga u rernu na žicu bliže grejaču, da se zagreje što je moguće više, izvadim ga sa sve žicom, nabacim lavaš i tako ga pečem. Ma divota! 

Lavaš je savršen za umakanje u one paprike u kajmaku, u menemen ili, brate mili, u sataraš! Da ne pričam šta sve možete da namažete ili nabacate na njega. 

P.S. Rupa nije obavezna :)    



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


 

Нема коментара:

Постави коментар