понедељак, 5. август 2024.

Krompir salata na njihov i naš način


Ima ohoho vremena kako sam sa Coolinarike odštampala recept DaSilve za krompir salatu na australijski način, ali sve mi nešto drugo bilo preče da pravim, tako da sam se načekala ovog recepta. A šteta, jer je ova salata zaista odlična ne samo kao prilog ili predjelo, po ovim vrućinama epskih razmera, dobro ohlađena je odličan kompletan obrok. Pored ove krompir salate na njihov način, moram da uguram i onu klasičnu, po naški, koja uglavnom ide uz ribu. Znači u postu. Mada mi stvarno nije jasno zašto je samo tad spremam, smešno... Nek ima i ovaj recept, zatrebaće već nekom :) 


- Krompir salata na njihov način (Australija), potrebno je:
3-4 krompira srednje veličine, bolje crvenog nego belog
3-4 tvrdo kuvana jajeta
5-6 velikih listova slanine 
oko 100 g majoneza
oko 100 ml jogurta
so i biber
2-3 struka mladog luka ili mala glavica srebrnjaka
vlašac
po želji: malo kuvanog pa na masti od slanine proprženog kukuruza

Birajte krompir približno iste veličine, kako bi se ravnomerno skuvao. Krompir oljuštite i skuvajte u posoljenoj vodi. Vodite računa da se ne raskuva.  Ocedite ga i ostavite da izađe para iz njega, nek se malo prohladi. Iseći ga na krupnije kocke. Posebno pomešati majonez, jogurt, so, biber i preliti krompir. Deluje retko, pogotovo kad se prelije preko još mlakog krompira, ali će sve biti ok, krompir upije svu tečnost. Sve blago izmešati. Posuti sitno seckanim mladim lukom i vlašcem, dodati tvrdo kuvana jaja isečena na četvrt i opet blago izmešati, gledati da se jaja baš ne raspadnu sasvim. Listove slanine ispržiti da budu hrskavi, ocediti ih na ubrusu i izlomiti na manje komade. Dodati u salatu. Još malo bibera, zrna kukuruza i vlašca odozgo za kraj. Salatu poklopiti i ostaviti na hladnom par sati. Mada je i tek napravljena vrlo ukusna, hladna je fantastična. Napomenula bih samo da sam ja stavila mnooogoo više od 5-6 listova slanine :)  



- Krompir salata na naš način, potrebno je: 
4-5 krompira srednje veličine, bolje crvenog nego belog
2 glavice ljubičastog luka, može da prođe i srebrnjak
so, biber
suncokretovo ulje (još bolje maslinovo)
belo vinsko sirće
peršun

Birajte krompir približno iste veličine, kako bi se ravnomerno skuvao. Krompir oljuštite i skuvajte u posoljenoj vodi. Vodite računa da se ne raskuva.  Ocedite ga i ostavite da izađe para iz njega, nek se malo prohladi. Iseći ga na kolutove debljine oko 5mm. U činiju složiti red krompira, posoliti ga po ukusu i pobiberiti, posuti lukom isečenim na tanka rebarca. Preko svakog reda preliti malo ulja i sirćeta po ukusu. Ređati red na red dokle god ima krompira. Odozgo posuti prešunom. Posudu zatvoriti i ostaviti na  hladnom par sati, da se svi ukusi lepo sjedine. Odlična u postu, uz neku pečenu ili prženu ribu. Količinu sirćeta podesite svom ukusu, ako volite kiselije, dodajte više. Promešajte je pred služenje, da ne bude kisela ko cecelj samo na dnu :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар