среда, 3. јул 2024.

Baget ili hleb sa maslinama


Bez obzira na to da li je napolju "saharski" talas ili superćelijska oluja, jesti se mora. A kad već mora da se jede, onda daj bar da se jede nešto fino! Od ovog testa možete da praviti bagete ili običan hleb sa maslinkama, čak ne morate ni stavljati maslinke ni začine, napravite ga onako klot, i opet ćete biti prezadovoljni. Vrlo je zgodan jer ga zamesite i premesite uveče, stavite u frižider, a onda ga sutradan pečete. 

Potrebno je:
400 g mekog belog brašna
5 g suvog kvasca (pola kesice)
320 ml vode sobne temperature
1,5 kašičica soli (ja volim slaniji hleb ali dovoljna je i 1 kašičica)
2 kašike maslinovog ulja
200 g crnih, zelenih ili izmešanih maslina, celih
desetak komada sušenog paradajza, iseckanog
+
još jedna šaka brašna za posipanje

Napomena: na kraju recepta je verzija za živčane. 

Za radoznale je tu još jedan odličan recept za pogaču:









U vanglu prosejati brašno, dodati so i kvasac i promešati. Napraviti udubljenje u sredini, usuti vodu i ulje (u nedostatku maslinovog, može i obično). Testo dobro izlupati varjačom a možete ga mesiti i rukom ako vam nije mrsko što je prilično retko. Mesiti ga dok ne postane elastično i sjajno, bez grudvica. Dodajte masline i iseckani sušeni paradajz. Prekrijte testo krpom i ostavite ga na toplom da nadolazi bar jedno sat vremena. 


Nadošlo testo premesiti prvi put: malo nauljiti dlan pa testo poduhvatiti odozdo, izvlačiti ga uvis, pa preklopiti kao da formirate kuglu. Uradite to sa svih strana. Prekrijte krpom i ostavite da miruje još pola sata. 

Drugo premesivanje: nadošlo testo poduhvatite s obe ruke po sredini, podignite ga, nek se malo istegne, i samo ga spustite u vanglu. Uradite to sa svih strana. Nek testo odstoji još jedno pola sata, pa ponovite postupak još jednom. Primetićete kako je testo već sasvim drugačije za rad, manje lepljivo, elastičnije. Vanglu prekrijte streč folijom i stavite je u frižider tokom noći. 

Testo više nije potrebno premesivati, pažljivo ga istresite na dobro pobrašnjenu radnu površinu. Za bagete ga podelite na tri dela, lagano ga razvući na duž (nek bude dužine pleha) i malo ga rastanjite ali da "ne ubijete" one divne mehuriće vazduha. Uviti ih po dužini, kao rolat, kraj nek bude na dnu. Ostaviti ih da nadolaze u plehu još jedno 30-45 minuta, na toplom. Oštim skalpelom ili žiletom zarezati ih na par mesta. Peći ih jedno petnaestak minuta na 200C, treba lepo i ravnomerno da porumene, kad ih kucnete da odzvanjaju šuplje. Najbolje bi bilo da na dno rerne stavite neki plehani sud s vodom da isparava dok se peku. 


Pečene bagete prekriti krpom da malo odmore. Malo. Ako možete i toliko da sačekate. Ja ih služim uz dobar sir, bilo stari domaći (recimo pljevaljski ili sjenički) ili fetu, sve preliveno začinjenim maslinovim uljem: u ulje dodam krupne soli, origana, bosiljka, ruzmarina, belog luka, ljute tucane paprike... Pa tako, preko hleba komad sira, prelijem uljem, i zamastim se fino do lakata, e to je pravo uživanje! 


Za one koji bi da skrate priču i manu se "bagetovanja", testo direktno iz vangle izručite u pobrašnjen pleh, malo ga razvucite nauljenim rukama i ostavite da nadolazi 30-45 minuta. Peći ga isto kratko, dok ne porumeni. 

I za kraj: skraćena verzija za živčane, odnosno za one tipa "mani me se ženo dva dana pravljenja hleba": u sastojke za testo dodajete 10 g svežeg kvasca i sve zamesite mlakom vodom. Ostavite da testo nadolazi tri puta po 30 minuta, premesivati ga na isti način kao što je ranije navedeno. Hleb  nije baš toliko vazdušast i rupičast kao u prvoj varijanti, više se oseća kvasac, ali mu ništa ne fali. 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  



Нема коментара:

Постави коментар