понедељак, 15. април 2024.

Lepinjice


Uvek imam krajnje bizaran osećaj kad treba da pišem recept za nešto što čitav život pravim onako odokativno, nekako računam - ako ja to mogu tako otfrlje da napravim, zašto to ne bi mogli i ostali! Ali, očigledno, to tako ne funkcioniše :). Zato je tu recept za ove lepinjice pogodne za post na vodi, a na kraju slede napomene za sve ostale slučajeve. 

Potrebno je (za post na vodi): 
550 g mekog brašna
400 ml mlake vode
1 pakovanje (10g) suvog hvasca
prstohvat šećera
1,5 kašičica soli
+ jedna šolja brašna za razvlačenje

Punjenje:
paradajz pelat, 
začini

U vanglu sipati brašno, dodati kvasac, šećer i so, promešati, napraviti udubljenje u sredini i dodati mlaku vodu. Možete mesiti rukom, ja to dobro izlupam varjačom jer je testo prilično retko. Odozgo poprašiti brašnom.

Prekriti suvom krpom i ostaviti da narasta jedno 45 min, ako je toplo vreme naraste i za pola sata. Testo ne premesivati nego ga razvlačiti rukom: poduhvatiti ga odozdo, izvući ga uvis rukom i preklopiti preko ostatka testa kao da formirate kuglu. To uraditi sa svih strana. Ponovo poprašiti brašnom, prekriti krpom i ostaviti da odstoji još jedno dvadesetak minuta. Razvlačenje testa ponoviti još dva puta s pauzama za narastanje testa od po dvadeset minuta. 

Dva velika pleha dimenzija 35x45 cm obložiti papirom za pečenje. Kako je testo prilično retko, ovo je najlakši način da ga oblikujete: na radnu površinu izručite oko jedne šolje brašna, malo ga rasporedite i u sredinu pažljivo izručite nadošlo testo, nek u njemu ostane što više mehurića vazduha. Isecite ga 6-8 komada, svaki pažljivo uvaljajte u brašno da se ne bi lepili za ruke i dlanovima razvući testo u oblik po želji. Nek krajevi ostanu malo deblji a sredina tanja. Ređati na plehove. 




Odozgo rasporediti oceđenji pelat ili, u sezoni, svež paradajz. Posuti začinima: krupna so, origano, čili, beli luk, ruzmarin, bosiljak... Ostaviti da testo još malo nadođe, otprilike koliko je potrebno da se rerna zagreje na 250-275 stepeni. Lepinjice peći jedno desetak minuta, možda i kraće, zavisi od rerne, gotove su kad lepo, ravnomerno porumene. Malo ih prohladiti i - to je to! 


Ovde sam dala najjednostavniju moguću verziju za punjenje, naravno, možete ih puniti bilo čime. 

A sada napomene za "ostale" slučajeve: 

- kada ne marim za post na vodi onda testo dok narasta ne posipam brašnom nego ga poprskam s malo maslinovog ulja, bude još finije i lepše

- i razvučene lepinjice takođe premažem maslinovim uljem pa onda odozgo trpam šta mi volja, gdin Đ posebno voli paradajz, sir i pršut preko, razne začine, još maslinovog pa onda na pečenje. Kad je testo premazano uljem, onda ne bude gnjecavo od paradajza (ili drugih sastojaka) kad se ispeče. 




- super su mi i golišave, bez ičeg, samo uvaljane u brašno, razvučene i pečene. Za umakanje i mazanje dušu dale, pogotovo ako ih preko, onako vrele, natovarite dobrim kajmakom, a paradajz salata uz to, ih! 
+

- a isto ih možete premazati maslinovim, posuti začinima i krupnom solju, pečene iseći na trake i služiti kao grickalice. 


- ovo testo je IDEALNO za picu, naročito ako volite da je tanko razvučeno! Pre filovanja ga obavezno izdašno posuti i premazati uljem! 
 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

 


Нема коментара:

Постави коментар