уторак, 6. фебруар 2024.

Jadro oblanda


U čast tate i njegove velike vojničke ljubavi, ova oblanda će se kod nas zauvek zvati Jadro oblanda, i tačka. Jer tata je, još od one svoje vojničke marende, ostao zauvek veran tim Krašovim Jadro napolitankama. I mada ni ovaj kolač, kao i svaki drugi koji nosi naziv po nekoj poznatoj konditorskoj poslastici, sa svojim originalom nema gotove nikakve sličnosti u ukusu, ipak mu naziv nekako leži više od onog "šarena oblanda". Bar ja tako mislim...

Izvorni recept podrazumeva žuti fil od nekuvanih žumanaca, i taj mi je i najbolji. Ipak, daću ovde i tu drugu, jedva malo izmenjenu verziju, pa, ako se plašite salmonele ili nemate poverenje u deklaraciju na jajima - onda definitivno preporučujem taj drugi način pravljenja.


Potrebno je:
1 velika oblanda (5 listova)

Žuti fil:
6 žumanaca
250 g prah šećera
250 g maslaca
2 kašike ruma
1 pakovanje (10 g) vanil šećera

Crni fil:
6 belanaca
12 kašika prah šećera, normalno punih (može i 10 bez problema)
300 g mlevenog keksa (plazma)
50 g čokolade

Preporuka za oblande:





















Osnovni recept za žuti fil: umutiti dobro žumanca sa prah šećerom i vanil šećerom. Nek pobele. Penasto umutiti maslac i sastaviti sa žumancima. Dodati ruma po ukusu, znači 2 kašike minimum. 

Modifikovani recept za žuti fil: umutiti dobro žumanca sa prah šećerom i vanil šećerom. Kuvati ih na pari, na srednoj vatri, jedno desetak minuta. Nije potrebno da se fil zgusne već da žumanca budu samo termički obrađena. Fil ohladiti i sastaviti sa dobro umućenim maslacem. Ne zaboraviti rum. 

Crni fil: dobro umutiti belanca, nek budu čvrsta i sjajna na dodir. Dodati prah šećer i mutiti dok se sasvim ne rastopi. Dodati 300 g mlevenog keksa i 50 g otopljene i prohlađene čokolade. 

Sve u svemu - pis of kejk! Ovo može napraviti i totalni duduk. 

Filove podeliti na dva dela i naizmenično filovati oblandu. Listovi se premazuju preko one grublje strane. Poslednji list se ne premazuje nego se samo blago optereti nekim ravnim predmetom, plehom ili knjigom. Ovde se uvek setim kume Ivone i kako sam joj u frižideru naletela na rozen tortu preko koje je bila medicinska enciklopedija njene svekrve :) 

Oblandu ostaviti na hladom da se dobro stegne. Listovi, ipak, neće postati onako žilavi, nego i dalje će  biti taman fino hrskavi. Ako hoćete da je isečete baš onako ko iz kataloga, onda je najbolje da je pre sečenja stavite na jedno petnaestak minuta u zamrzivač. Oblandu do serviranja čuvati na hladnom. 

I naravno, kao i svaka poštena oblanda, i ova je nabolja kad se iseče na štangle, podrazumeva se - po dužoj strani :) 

Za kraj da dodam samo: ukoliko se pitate kako to da sam kuvala žumanca, a nisam belanca, zar salmonela nije u celom jajetu, i slično - pojma nemam, nikad nisam zavirivala i tražila gde je. Uostalom, ni ovaj recept, kao ni svaki drugi, nije pod moranje ;)  Jednostavno, konstatujete da ne odgovara vašim higijenskim standardima i idete dalje. To vam je jedna diiiivna navika, verujte mi. 




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

 

1 коментар: