среда, 29. новембар 2023.

Ferero bombice



I ne, nema tih bombica koje mogu da se naprave i da budu kao originalni Ferrero Rocher. Ovde vam je isti slučaj kao i sa Rafaelo bombicama - svaka bela bombica s kokosom, svaka bela torta s kokosom, sve je, brate mili Rafaelo, a da niđe veze s pravim Raffaellom nema!  

I pored toga što ove bombice ne zaslužuju svoj naziv, toliko je ustaljen da ga ostavljam, uprkos zdravom razumu. A i ukusne su, izuzetno! 

Potrebno je za oko 60-70 komada bombica:
300 g pečenih, mlevenih lešnika
180 -200 g lešnik napolitanki Jaffa (jer su najbolje)
400 g Nutelle (jer je najbolja)

Za prelivanje:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
50 g sitno seckanih pečenih lešnika (ili Hazelnut crunch iz Lidlare)

Još lešnik bombica pogledajte na sledećim linkovima:



























Što se tiče lešnik napolitanki, ima ih raznih sorti, ali ove Jaffine su mi najukusnije. Pakovanje im je od 180 g, zato tako i stoji u receptu. Ako koristite neke druge napolitanke, ništa neće faliti ni da stavite 200 g, uostalom gustinu smese podešavate dodavanjem čokoladnog krema. 

Nutella, jer je Nutella. Pogotovo ona koja NIJE namenjena za tržište istočne Evrope (mogu da pričaju šta hoće, ali činjenica je da su mnogi proizvodi namenjeni "jadnom istoku" lošijeg kvaliteta u odnosu na ono što se prodaje "kulturnoj Evropi", ali to je već do njih, ne do nas!). Umesto nje možete koristiti neki drugi čokoladni, čvršći krem. 

Priprema je krajnje jednostavna. U vanglu sipati pečene, fino mlevene lešnike, dodati mlevene napolitanke i u sve umešati Nutellu. Ne morate odmah dodati svih 400 g, krem dodajte postepeno dok ne dobijete smesu odgovarajuće gustine. Prekrijte streč folijom i ostavite na hladnom jedno sat vremena, kuglice se lakše oblikuju od hladne smese. 

Ja sam od ove količine dobila oko 60-70 kuglica težine 13 g, vi ih možete praviti i krupnije, imaćete samo manje komada :) Ređajte ih na papir za pečenje i ostavite da se opet stegnu na hladnom. Ako imate višak lešnika, u sredinu svake možete utisnuti jedan ceo, pečen lešnik. 

Na sasvim tihoj vatri otopite čokoladu s uljem, treba da bude lepo tečna, da klizi preko kolača. Dodajte sitno seckani lešnik ili Hazelnut crunch, izmešajte i tim prelivajte bombice. Opet ih ređajte na papir za pečenje i ostavite da se čokolada stegne. Uklonite višak čokolade i pakujte ih u minjon korpice. 



Mogu biti i posne: videla sam da imaju posne napolitanke (nisam ih probala) a koristila sam, za neke druge kolače, i posni čokoladni krem (sasvim je zadovoljavajući, što me je prilično iznenadilo!). A mogu se i zalediti. Posebno mi se sviđa što, bez obzira koliko stoje, i dalje imaju tu hrstavost od napolitanki. 





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  


 

Нема коментара:

Постави коментар