уторак, 7. новембар 2023.

Četiri vrste bombica - kafa, lešnik, rum, badem

na slici su redom: rum, badem, kafa, lešnik

Odavno mi se vrzma po glavi ideja da vam napišem kako to kod mene ide, to kad krenem s pravljenjem kolača, pogotovo ovih po porudžbini. Kad iz nedelje u nedelju radite jedne te iste kolače, dovedete sebe u situaciju da ste se toliko uigrali, da toliko brzo sve završite, da se sami u čudu nađete. Kada sam pre par godina dobila prvu porudžbinu, panika me hvatala od same pomisli da za dan treba da napravim 4-5 vrsta kolača, a sad ni više od desetak nije nikakav problem :) 

Osnova ove četiri vrste bombica je recept za Zrna kafe - verovatno najzahvalniji od svih sa kojima sam radila. Ipak, i tu je bilo nekih pre problemčića nego problema jer, recimo, rum sasvim drugačije reaguje od vode, mleveni badem daleko slabije upija tečnost nego orasi ili lešnik, čak sam prilagođavala i količine šećera... Ali, svaki put kad sam ih pravila, rešavala sam jedan po jedan nedostatak, i sad, slobodno mogu reći, ovo što ću vam ovde dati, to su te mere, tu već nema greške. A ako vam i pored svega kolač ne uspe, ja se izvinjavam, ali to je već do vas! 

Ove četiri vrste bombica pravim istovremeno. Naravno, kasnije dolazi oblikovanje, prelivanje i ukrašavanje... Najvažnije je pripremiti sve sastojke pre nego što krenete da ih pravite. 

Ovde su linkovi na svaki pojedinačni recept, ukoliko ne želite da pravite sve četiri vrste bombica odjednom:


Zrna kafe






Lešnik bombice br. 3






Rum bombice






Badem bombice






Ali, ako se odlučite... 

Potrebno je (za sva četiri recepta):
500 g maslaca 
240 g čokolade
950 g šećera
voda, amareto, ekstakt badema, rum
1 kg mlevenog keksa Petit Beurre
200 g mlevenih oraha
100 g mlevenih, pečenih lešnika
120 g mlevenih, blanširanih badema
1 kašičica mlevene kafe

+ Za prelivanje
oko 450 g crne čokolade sa oko 15 kašika ulja
150 g bele čokolade sa oko 5-6 kašika ulja

+ Za ukrašavanje:
u to vam se ne mešam! ali dajem sugestije :) 

I krećemo: 
Ovo što ću sad da vam kažem da pripremite, to vam je najvažnije od svega. Ako to ne uradite, nego se uzdate u sopstveno pamćenje, garantujem pičvajz. Dakle, na četiri papirića napišite kafa, lešnik, rum, badem. I kud god da krenete sa šerpom u kojoj je smesa za neku od bombica (ringla, vaga, radni deo), uz nju obavezno nek ide i cedulja šta je unutra :) Verujte, znam zašto to govorim... 

Bombice ćemo praviti istim redosledom kao u naslovu, čisto da ne bude zabune. Meni lično, sasvim je svejedno.

U prvu šerpu (kafa) sipati 75 ml vode, 250 g šećera, 80 g čokolade i 125 g maslaca. Ja stavim šerpu na vagicu i samo dodajem jedno po jedno. Šerpu onda na ringlu da se sve otopi, na slabijoj vatri, ostaviti da lagano vri oko jedan minut. 

Za to vreme: u drugu šerpu (lešnik) sipati 75 ml vode, 250 g šećera, 80 g čokolade i 125 g maslaca. I to na drugu ringlu, pa polako...

Ne gubiti vreme, nego u treću šerpu (rum) sipati 75 ml ruma (ili mešavinu ruma i vode, ili samo vodu uz dodatak ekstrakta ruma, ja stavljam samo rum!), 250 g šećera, 80 g čokolade i 125 g maslaca. Pratiti prethodne dve šerpe.

I za kraj, u četvrtu šerpu sipati 75 ml amareta (ili mešavinu amareta i vode, ili samo vodu uz dodatak ekstrakta badema), 200 g šećera (manje nego u drugim šerpama), 100 g bele čokolade (više nego u drugim šerpama) i 125 g maslaca. Kako ste radili dosad, nastavite i dalje...

Dok ste stavili ovu četvrtu šerpu, ona prva je lagano vrila taj jedan minut. U nju dodati 100 g mlevenog keksa, 100 g oraha i 1 kašičicu mlevene kafe. Skloniti s vatre, izmešati i ostaviti sa strane, da se prohladi. Papir uz šerpu. 

Utom stigla i druga šerpa: dodati 100 g mlevenog pečenog lešnika, 100 g keksa, skloniti s vatre, izmešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Papir uz šerpu.

Gde je druga, tu je i treća šerpa, u nju dodati 100 g mlevenih oraha i 120 g mlevenog keksa, skloniti s vatre, izmešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Papir uz šerpu. 

I na kraju Džej: u četvrtu šerpu dodati 120 g mlevenih badema i 100 g mlevenog keksa. Skloniti s vatre, izmešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Papir uz šerpu. (Napomena: u receptu koji sam ranije dala za Badem bombice, ide 100 g badema i 120 g keksa. Ali, kad ovako serijski radim kolače, lakše mi je da kupim 120 g badema, i s bademom sam završila, nego  da razmišljam o kilo i 20 g keksa!)

Kako se koja smesa prohladi, tako je ponovo izmešati da se ne bi uhvatila pokorica i svaku prekriti streč folijom tako da folija sasvim naleže na smesu. Ostaviti da se sve dobro ohladi. Ja ovo sve napravim uveče, kad se ohladi ubacim u frižider i sutradan ujutro oblikujem kuglice. 

Sve kuglice su mi iste veličine, premerim ih na 13 g i glava me ne boli. Proces traje, al' jbga, sve ima svoju cenu. 

Od prve smese oblikovati bombice i svaku utisnuti čačkalicom tako da dobijete oblik zrna kafe. Usput budi rečeno, ima ih koji ovaj kolač zovu i JLo's, ima logike... Zrna ređajte na pek papir i ostavite na hladnom da se stegnu. 


Od preostale tri smese oblikovati standardne kuglice i ređati ih na pek papir. Pa i njih na hladno da se stegnu. Uz crne bombice i dalje idu papirići. 

Na sasvim tihoj vatri otopiti 350 g čokolade i dodadti jedno 10-ak kašika ulja. Čokolada treba da bude lepo tečna, da klizi preko kolača. Po potrebi dodati i više ulja. Otapam manju količinu čokolade jer ću lako dodati ako zafali, ne volim da bacam ništa. 

Svako zrno kafe stavite na viljušku, prelijte čokoladom iznad šerpe, blago otresite višak čokolade, pređite ponovo čačkalicom preko sredine da se lepo vidi zrno i bombicu odložite ponovo na pek papir. Nek se stegnu. Sad onaj papir više i nije potreban, vidite i sami koji je kolač u pitanju. 


Lešnik bombice prelijte čokoladom. Odmah ih posipati sitno seckanim ili mlevenih lešnicima. Pa na pek papir da se stegnu. 


Rum bombice prelijte čokoladom. Ređati ih na pek papir. Možete ih ukrasiti kako hoćete, ja ih išaram s još malo otopljene čokolade koju sipam u kesu za zamrzivač pa čačkalicom probušim ćoše. I još neka adrmolja odozgo, samo nek šljašti!  


Belu čokoladu otapamo malo drugačije, na pari. U donju šerpu sipamo vode toliko da ne dohvata dno gornje šerpe. U gornju stavimo čokoladu, dodamo ulje i otapamo uz mešanje. Kad postane fino kremasta (nikad nije tečna kao crna čokolada) po želji dodati sitno seckane bademe ili almond crunch iz Lidla i time preliti badem bombice. 


Kad se čokolada stegne na svim kolačima, odvojiti ih od papira, opseći višak čokolade i pakovati u minjon korpe. 


Koliko je vremena potrebno za sve ovo? Pa ovako, odokativno, računajući samo suv rad:

- da biste smuljali sve četiri smese, a da ste imali unapred pripremljene sve sastojke: 10-15 minuta.
- od svake mere uvaljate oko 60+ bombica, treba vam oko 20-25 minuta za svaku vrstu, sve ukupno samo za valjanje bombica oko 90 minuta (ovo pod uslovom da svaku bombicu premerite i da sve sami radite). 
- da biste sve prelili čokoladom: u proseku po 20 minuta po vsti, dakle oko 80  minuta. 
- da sve skockate i spakujete u korpice: sve ukupno još jedno pola sata, možda malo jače. 
Suma sumarum: oko 4 sata aktivnog rada. Za četiri vrste kolača, što je oko 3,5 kg. 

Ako vam je to mnogo vremena, onda ga ne gubite! Izgubili ste ga i previše na čitanje svega ovoga :) 


Možda vam je oba objava pomogla, možda umirete od smeha jer smatrate da je sve puno nebuloza, možda biste vi sve to malo drugačije - ja sam samo pokušala da vam bar malo olakšam. Naročito onima koji nisu vični pravljenju kolača, jer, bogu hvala, nismo svi rođeni za sve! 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  





2 коментара:

  1. Gratitude for breaking down complex ideas into easily digestible concepts.

    ОдговориИзбриши
  2. Joj , kakosu fini , da nije problem secer br.2 , sve bi ih pravila a ovako divicu se tvojim slikama draga vikend kuvarice :) Srdacan pozdrav :):):)

    ОдговориИзбриши