понедељак, 22. мај 2023.

Krompirići sa parmezanom


Evo, ovo je već treći-četvrti put zaredom kako ih pravim! Otkako sam ih prvi put videla na Instagramu, znala sam da će postati naš broj 1 krompirići, i nisam se prevarila. Na ovaj način možete pripremati i mladi i običan krompir bilo koje sorte, s tim što ćete mlade krompiriće seći na pola, dok ćete običan, stari krompir seći na kolutove debljine oko 2 cm. 

Potrebno je:
1 kg mladih krompirića
oko 1,5 dl maslinovog (ili običnog) ulja
1 kašičica krupne morske soli
1/2 kašičice bibera
1 kašičica origana
grančica - dve ruzmarina
po želji malo ljute tucane paprike, belog luka
oko 100 g parmezana

Još neki recepti za savršeni krompir:



















Dakle, kao što rekoh, mlade krompiriće presecite na pola. Podrazumeva se da ćete ih prethodno očistiti i oprati. Kuvati ih kratko u slanoj vodi, nek budu upola kuvani. Procediti ih. 

U činiji izmešati ulje, dodati biber, origano, seckani ruzmarin, ko voli može da doda i malo ljute paprike i belog luka, sve u svemu, strovalite sve što mislite da će da ide dobro sa krompirom i sirom. Ulje izručite u pleh, nek dobro prekrije dno, preko posipite skoro sav sitno rendani parmezan, što više - to bolje. Preko parmezana poređajte krompir tako da bude sečenom stanom na dole. Krompir premazati s malo onog začinjenog ulja i posuti ga krupnom morskom solju i preostalim parmezanom. Može i još koji čuperak ruzmarina. 


Peći ga u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C jedno petnaestak - dvadeset minuta, koliko da lepo porumeni. Lako se odvaja od pleha, samo podvucite nož i to je to. Izuzetno je ukusan a da i ne pominjem da ima onu fenomenalnu hrskavu koricu i savršeno meku sredinu! To se podrazumeva! 


Ukoliko vam je ovo previše ulja, onda ovako: u pleh stavite papir za pečenje, preko papira nakapajte malo ulja, nabacajte začine i parmezan, složite krompir, preko opet malo ulja i sira. Može i tako. Bude malo posnije, al' ako vama tako odgovara, mašala!

p.s. kod mene na slikama onaj prvi koji sam pravila, sa običnim belim krompirom. Ove ostale, posebno one jučerašnje, nisam ni stigla da uslikam :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар