уторак, 8. јун 2021.

Rankov gulaš




Kada je pre jedno tri-četiri godine gdin Đ. rešio da počne da kuva, ozbiljno sam se zabrinula dokle će to da dogura! Jer prvo što je rešio da skuva bio je gulaš iz kotlića. Pa mu je mama kupila kotlić :) A žena sve ostalo, ddjvla.... Kasnije je pored gulaša u kotliću kuvao i pasulj, ali mu je gulaš ostao prva ljubav. I koliko god ja kukumakala "ne toliko vina, kućeš stolikim paradajzom, leleeeee našta će to dispadne", on je uporno terao po svom. Ovo je poslednja verzija Rankovog gulaša, sve ostale su prilično slične ali mi je ovaj zaista bio za prste polizati. Najbolja stvar od svega je da posle ovoga imam ručak za tri dana a da ga čak nisam ja ni kuvala ;) 

Rankov prvi gulaš <3 

Potrebno je za 6-8 osoba:

2-3 kašike masti

oko 800 g svinjskog buta ili plećke 

oko 500 g junećeg buta ili plećke

oko 500 g juneće rozbratne ili rebara

oko 1,2 kg crnog luka (on vazda stavi više, čisto da izludiš!)

oko 7 dl dobrog crnog vina

oko 1/2 l soka od paradajza ili  oko 1/2 kg pelata ili jednostavno narendajte paradajz bez ljuske

voda

so

biber

ljuta tucana paprika

slatka crvena mlevena paprika

lovor

domaći začin (celer, šargarepa, peršun, paškanat, paprika...), ko nema može i suvi začin 

peršun


Ako nekoga interesuje domaći začin mama Žike, onda klik OVDE. 






Kad je prvi put uzeo da pravi gulaš, ja sam iz kuhinje pobegla jer sam mislila da će da se osakati samo dok luk iseče na rebarca. Do mesa ima masakr da napravi! Ali izborio se moj muž momački :) 


Dakle, bilo da kuvate u kotliću ili u šerpi, postupak je potupuno isti. Zagrejte mast pa dodajte luk isečen na rebarca. Dinstajte dok ne porumeni. 

Meso iseckajte na kocke veličine krupnijeg zalogaja. Ubacite u dinstani luk, obavezno dodajte i kost od rozbratne ili grudi. Sad dinstajte i meso dok ne promeni boju. Nalijte pola paradajza, pola količine vina i dodajte vode koliko da sve lepo ogrezne. Ubacite list-dva lovora. Poklopite i ostavite da se krčka jedno 2-3 sata. Ako kuvate u kotliću bez poklopca, tečnost će pre da uvri pa povedite računa da ne zagori. S vremena na vreme proverite situaciju na terenu i po potrebi dolivajte vina, paradajza i vode. Ranko ih sipa upravo ovim redosledom pa na kraju u gulašu bude više vina od ičega drugog! 

Gulaš je gotov kad je meso meko, skoro se raspada na froncle, kad se topi u ustima. Tad dodajte sve ostale začine, podesite po svom ukusu sve, pa i ljutinu. Pravo da vam kažem, meni je malo suludo za gulaš davati mere u gram, jer kad je dobro kuvan, tu nema šta da ne valja! 

Kad dodate začine ostavite da se gulaš ukrčka još jedno desetak minuta i to vam je ta sva mudrost! Ako vam je na kraju previše gust, dodaje vode i prokuvajte, ako je previše redak, kuvajte ga dok tečnost ne uvri, eto. Pred služenje bogato posuti seckanim peršunom.


Od svih priloga koje smo probali, uz ovo jelo najbolje nam paše baren krompir preliven otopljenim maslacem (infarkt u najavi). Ko voli (a mi volimo) u svoj tanjir s gulašem doda i kiselu pavlaku. Od salate može bukvalno sve, srpska, šopska, kupus, zelena, od krastavaca ili kiselog kupusa, sve zavisi u kom mesecu rešite da ga kuvate. Beli sir je obavezan. 

I da ne zaboravim najvažniju stvar: najukusniji je kad se kuva uz ladno pivo i jede u društvu! 



Za kraj: mislim da je to bio drugi put kad je rešio da kuva gulaš. On i komšija Vlada me zovu na posao da im za svaki slučaj ponovim proceduru, pa dok stignem s posla to ima sve da bude gotovo i postavljeno, raj na zemlji, blago meni! Dakle, bilo je oko tri sata kad su stavili luk da se dinsta na maaaalo vode, čisto da ne zagori. Ja sam s posla došla u pola šest, oni su i dalje dinstali luk. Jer pojam "maaaalo vode" nije isti za žene i za muškarce :) :) :)  


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.




Нема коментара:

Постави коментар