среда, 9. октобар 2019.

Domaći začin mama Žike


Mislim da je ovo jedino od zimnice što moja mama sprema a da u to ide konzervans. Sve ostalo pasterizuje. E sad, naći će se mnogo njih koji će reći da je bolje onda ovo i ne praviti, ili zašto praviti kad sad čitave godine ime svežeg povrća ili će već nešto smisliti, ali ja ne bih bila ja kad ne bih imala i svoje JA. Pa prema tome: 

Dragi moji, pa ne žive sve domaćice u gradu, ima još uvek onih koje žive na selu, pa svojim vrednim rukama uzgajaju svakojako sezonsko voće i povrće. Kod takvih se paradajz jede od početka jula, jagode u maju, maline krajem jula, krompirići stižu kad im je sezona a ne u januaru. E, te žene ostavljaju zimnicu od sezonskog voća i povrća, onako kako im šta stiže u bašti. Jer teško da će za ovaj domaći začin naći u bašti paradajz i mesnatu crvenu papriku krajem decembra kad im zatreba začin za posnu sarmu! Ovo važi i za one koji tvrde da je suludo ostavljati bilo kakvu zimnicu jer sve ima da se kupi gotovo u marketu. Ima, nego šta nego ima. Ali ću radije maminu papriku s renom, celerom i belim lukom, gde su ona i tata sve sami odgajili od semena, nego  onu industrijsku. Fala lepo, ali ne, fala lepo. Na stranu činjenica da bi mi Živanka glavu otkinula kad bih kupila nešto od zimnice a ona pogine dok sve odgaji i spremi! 

I zato - pssst. Ko hoće, nek pravi, ko neće nek ne blati. Konstruktivni saveti su zato dobrodošli. 

Zato i prihvatam predlog Zorice koja kaže da bi sve ovo moglo bez konzervansa a da se zaledi. Ja bih dodala - onda i bez soli jer teško će se dobro zalediti nešto tako slano. O tome kroz recept. 



Potrebno je:
1 kg šargarepe, samo koren
1 kg celera, koren i lišće
1 kg peršuna, koren i lišće
1 kg paškanata, samo koren
1 kg crvenog paradajza, bez semenki, ocedjen
1 kg mesnatih crvenih paprika
400 g soli
1 konzervans


Priprema je izuzetno jednostavna ali zahteva malo vremena. 

Dakle, povrće dobro očistiti i oprati. Od celera i peršuna se koristi i lišće pa i njega oprati i ukloniti deblje delove stabljika. Paradajz preseći na pola, očistiti od korenastog dela, ukloniti mu semenke i ostaviti da se ocedi. Paprike očistiti od semena. Povrće i lišće ostaviti da se prosuše. 

Povrće zatim samleti na mašinici za mlevenje mesa. Ni mama ni ja još nismo zamenile onu starinsku, metalnu, na ručni pogon, tako da je ona korišćena i u ovom slučaju. Mislim da ništa ne bi smetalo da se samelje i u onoj modernoj, električnoj. Samleti jednom na sitnu rešetku (jer ima i ona krupna!). Ako koji krupniji komad i promakne, vratiti ga još jedared u mašinicu. 

Sve sastojke dobro izmešati u vangli, da se smesa izjednači, dodati 400 g soli i jednu kesicu konzervansa. Ponovo dobro izmešati. Ostaviti da odstoji 2-3 sata uz povremeno mešanje kako bi se svi sastojci ravnomerno rasporedili a so se sjedinila s povrćem. 



Ovim začinom puniti tegle, dobro ga nabijajući, da ne ostane ni trun vazduha unutra. Preporučujem da koristite manje tegle, onda ne moraju dugo da stoje otvorene, pre se potroše. Tegle zatvoriti sterilisanim poklopcima i odložiti ih na suvo i tamno mesto. Otvorenu teglu držati u frižideru. 



Inače, ovaj začin možete koristiti u bilo koje jelo u koje ste ranije stavljali one kupovne mešavine začina. I dalje smatram, da je, i s konzervansom, ovaj daleko zdraviji od onih kupovnih. 

Kao što rekoh u uvodu, rado prihvatam predlog Zorice da bi sve ovo moglo bez konzervansa a da se zaledi. Ja, u tom slučaju, ne bih stavljala ni so. Samleveno povrće bih eventualno natrpala u one posude za led, pustila da se zaledi pa pakovala u plastične kutije za zamrzivač. To mi je bolje od kesa jer ovo povrće ipak ima jak miris pa da ostalo u zamrzivaču ne  zamiriše po paškanatu i peršunu. A super zgodne su i one kese s patent zatvaračem, deblje su od onih klasičnih za zamrzivač a i mogu opet hermetički da se zatvore. <3<3<3 Tako sam, za sledeću sezonu, unapred pripremila nove radne naloge :) :) :) 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima,  



2 коментара:

  1. Pravim domacu vegetu godinama, ali bez paradajza i paprike. I na meru od po 1kg svog korenastog povrca, stavim 1kg soli i u male teglice. Ocuva se bez problema u ostavi. Verovatno zbog kolicine soli.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav Ljiljo, mislim da ćemo mama i ja ubuduće da eksperimentišemo s ovim začinom, upravo kako bi izbegle konzervans. Nije da smo nešto "čistunice" po pitanju dodavanja konzervansa, ali ako može bez njega, onda zašto da ne! Vaš se, najverovatnije, tako dobro očuva upravo jer nema paprike i paradajza u njemu. Držim da je najbezbolnija varijanta ovog začina da se bez soli podeli na delove i tako zamrzne. Ja ga zaista dosta koristim, gotovo da nema jela gde ga ne stavljam. Hvala na vašem receptu i sve najbolje vam želim!

      Избриши