недеља, 7. април 2019.

Salata od tunjevine


Ovo nam je skroz super! Brzo ja to smutim, bukvalno usput dok spremam neko drugo jelo, ostavim da prenoći u frižideru pa sutradan imamo super klopu. Može za doručak, može biti fino hladno predjelo na svečanom stolu, može za poneti na posao, kao marenda u pauzi košenja trave i sredjivanja dvorišta, a bogme ladno prodje i kao laganeze ručak u vreli letnji dan. Ovde vam dajem mere koje sam koristila ovaj put, ali ne bih ja bila ja kad večito tu nešto ne bih menjala! Gdin Dj. je ovom salatom od tunjevine bio izuzetno zadovoljan, pa eto tako...


Potrebno je:
1 konzerva tunjevine u komadu, u ulju ili u salamuri svejedno (160g)
250 g kratke testenine, fusilli, rigatoni, penne, najbolji bi bili pužići
4 struka mladog luka
3 kuvana jajeta
desetak komada sitno seckanih kiselih krastavčića (sitnijih)
1/2 sveže paprike
1 srednje krupan svež paradajz ili sušeni po ukusu
150 g majoneza
2 velike kašike kisele pavlake
2 kašike soka od limuna
peršun
so, biber, mirodjijaž
po želji malo rendanog kačkavalja



Što se testenine tiče možete koristiti bilo koju kratku, sečenu ali moram priznati, najbolji su pužići. Na žalost, ne nadjoh ih ovaj put, bar ne one kvalitetne, italijanske, onih domaćih koji se raspadaju na pola kuvanja bilo je na tonu!

250 g testenine skuvajte u puno slane vode, promešajte s vremena na vreme a kuvajte po uputstvu s pakovanja. U najvećem broju slučajeva to će biti oko 7-8 minuta da bi dobili finu, al dente kuvanu testeninu. Ocedite je, zahvatite 1 dl vode od kuvanja i ostavite sa strane. Testeninu pažljivo je isperite hladnom vodom i ostavite je da se sasvim ocedi.

3 tvrdo kuvana jajeta (ubacite ih u hladnu vodu, stavite da se kuvaju, kad voda provri smanjiti temperatutu i jaja kuvati tačno 7 minuta, zatim ih preliti par puta hladnom vodom da se zaustavi dalje kuvanje) iseckati na krupnije kocke. Mladi luk iseckati na sitno, i beli i zeleni deo. Krastavčiće iseckati na kockice, možete dodati i više nego što sam navela, sve zavisi od toga koliko ih volite. 1/2 sveže paprike iseckati na kockice 5x5 mm. Svežem paradajzu ukloniti semenke pa iseći i njega na kocke. Ja sam ovaj put koristila sušeni paradajz, negde oko 7-8 tanjih kolutova isečenih na komadiće.

Posebno pomešati kiselu pavlaku, majonez i malo tečnosti od kuvanja testenine, da se sjedine.


U testeninu dodati malo usitnjenu tunjevinu sa sve uljem ili salamurom, zatim jaja i iseckano povrće. Začiniti solju (ukoliko je potrebno), biberom i dobrim prstohvatom sušene mirodjije. Preliti sokom od limuna i mešavinom pavlake i majoneza. Sve zajedno pažljivo izmešati odozdo na gore. Neka testenina bude lepo obložena svim sastojcima.



Činiju prekriti streč folijom i salatu ostaviti da odstoji na hladnom bar par sati pre serviranja, najbolje da prenoći u frižideru.

Pred serviranje salatu posuti svežim peršunom a po želji i sitno rendanim kačkavaljem. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






Нема коментара:

Постави коментар