петак, 12. април 2019.

Fini mlečni slagani hleb


I mada u ovom hlebu ima više vode nego mleka, nekako mu naziv leži. I da ne ponavljam kao papagaj kako je ovaj hleb divno mek, tanke a hrskave korice, ma topi se u ustima, to nije hleb to je Hleb bokte, samo bih rekla da mi je sutradan bio bolji nego prvi dan - savršeno sam ga isekla na taaaanke kriške i spakovala u sendviče za posao, ne mrvi se, ne drobi se, a i dalje je ukusan samo tako. I eto, ako niste mislili da može da se izreklamira i jučeranji lebac, e može! 


Potrebno je:
2 dl mlake vode
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
400 g mekog belog brašna (+ malo za posipanje)
50 ml mlakog mleka
50 ml ulja
1,5 kašičica soli
+ malo ulja za premazivanje

Za premazivanje:
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašičica ulja




I sad sve standardno: u mlaku vodu sipati šećer i kvasac, promešati da se rastope i ostaviti da kvasac nadolazi jedno 5-6 minuta. Tečnost treba da se zapeni.

U vanglicu prosejati 400 g mekog belog brašna, umešati so u brašno. U sredini napraviti udubljenje pa uliti vodu s kvascem, mleko i ulje. Zamesiti testo, meko ali da se ne lepi za ruke. Mesiti ga dok ne postane glatko i elatično, radnu površinu pospite kašikom - dve brašna. Od testa oblikujte kuglu i prekrijte je vanglicom. Ostavite na toplom jedno pola sata, neka testo dobro nadodje.

Nadošlo testo blago premesiti, ako je potrebno posuti još trun brašna na radnu površinu. Testo razvući okglagijom u pravougaonik debljine cca 1 cm. Iseći ga na pravougaonike dimenzije cca 10 cm dužine i 5 cm širine. Svaki premazati s malo ulja.

Pravougaoni uski kalup za hleb obložiti papirom za pečenje, malo ga uspraviti pa slagati deo po deo testa, da napunite kalup. Ne mora da bude ništa "pod konac", draže mi je kad nije ništa "pod konac", onda bude daleko lepše. Složeno testo ostavite da nadolazi još jedno pola sata, neka dobro naraste.


Pred samo pečenje, testo premazati mešavinom žumanceta, mleka i malo ulja.

Hleb peći na 180C oko pola sata, najviše 45 minuta, sve zavisi od rerne. Treba lepo da porumeni, da bude lagan i ravnomerno pečen sa svih strana. Po potrebi ga pri kraju pečenja pokriti parčetom papira za pečenje ili folijom da ne pregori.



Pečen hleb izvaditi iz pleha, ukloniti papir i ostaviti da se ohladi na rešetki.

Lepo se kida parče po parče, a kao što rekoh sutradan se i lepo seče! Nije od onih paperjastih hlebova, pre bih rekla da je od onih "konkretnih", gde ima šta da se pojede. Nama se svideo do poslednje mrve, nadam se da će se svideti i vama <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар