понедељак, 14. јануар 2019.

Fina pletenica sa suvim šljivama


Ili kako se rešiti suvih šljiva preostalih od Božića! Tek kad sam se udala za gdina Đ. čula sam za običaj da se  za Božić, tj. Badnji dan, nakupuje nevidjena gomila svakakvog voća, što više sorti to uspešnija godina i tome sl. Kod nas u selu brate na sto iznesu jabuka, suvih šljiva i oraha u jezgri i to ti je što ti je. Ali Beogradjani, posebna fela, moraju uz gore navedeno na stolu da imaju i lešnike, bademe, suve smokve, groždje i kajsije, banane i kivi, limun, pomorandže i ceo ananas, mango, papaju, pitaju, tapioku i ostane andrmolje, samo nek je bogato, a ko će to sve da pojede, nema veze. Tako i ja te prve godine nakupovala pa se to posle razvlačilo po činijama čitav mesec. Umalo nije dočekalo i Uskrs. I na kraju gomila završila u djubretu. Od tad kupujem samo ono što inače jedemo i pojedemo a ono malo suvog voća što preostane na kraju završi ili u Cuccidati keksu ili u ovako nekoj finoj pletenici. Ovogodišnji post-božićni recept je sledeći:


Potrebno je za testo:
110 g (grama ne mililitara) mlakog mleka
20 g rastopljenog maslaca
3 kašike šećera
1/2 kašičice soli
1 jaje
1 kašika vanil šećera
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g (pola kocke) svežeg
300 g mekog belog brašana + 1 kašika za posipanje

Fil:
400 g suvih šljiva
100 g suvih smokvi
1 pomorandža, sok i sitno rendana kora
1 kašika vanil šećera
1 kašika ruma
100 g krupno seckanih oraha
cca 4 dl vode

Za premazivanje:
1 jaje
1 kašika vode
+ po želji malo badema u listićima ili krupnog šećera za posipanje
+ prah šećer na kraju



Prvo fil: ukloniti koštice iz šljiva i staviti ih u šerpicu zajedno sa isekcanim suvim smokvama (proverite unutrašnjost svake, znaju da imaju podstanare), dodajte sok i sitno rendanu koru od jedne pomorandže i na kraju vodu. Ja uvek dodajem malo po malo vode jer je suvo voće nekad manje a nekad više suvo. Počnite od 2 dl, pa kad uvri a voće se nije dovoljno raskuvalo, vi dodaje još. Voće kuvajte desetak minuta uz stalno mešanje, nek se raskuva i postane gotovo kao džem. Dodajte vanilu, seckane orahe i rum, sklonite s vatre i ohladite do sobne temperature.


U mlako mleko sipajte rastopljen maslac. Dodajte šećer i suvi kvasac i promešajte. Ostavite da odstoji 5-6 minuta, da se kvasac zapeni.

Prosejte brašno u vanglicu. U sredini napravite udubljenje, po ivicama brašna pospite so. U sredinu sipajte mleko sa kvascem, jaje i vanil šećer. Zamesite testo lagano obarajući ivice brašna u testo. Mesite ga par minuta da postane glatko i elastično. Prekrijte ga vanglicom i ostavite da nadolazi jedno pola sata.

Nadošlo testo premesite na blago pobrašnjenoj površini i podelite ga na dva dela. Svaki deo oklagijom rastanjiti direktno na papiru za pečenje u pravougaonik debljine cca 5 m. Po sredini testa rasporediti 1/2 fila, stranice testa iseći oštrim nožen na trake debljine 1 cm. Gornji i donji deo testa prebaciti preko fila kako ne bi cureo, a zatim trane unakrst slagati jednu preko druge formirajući pletenicu.



Pletenicu sa sve papirom za pečenje prebaciti na pleh. Ostaviti ih da nadolaze koliko je potrebno da se rerna zagreje na 180 C. Pred pečenje pletenice premazati jajetom umućenim s jednom kašikom vode. Po želji ih možete posuti i listićima badema ili krupnim šećerom (kako napraviti krupni šećer možete pogledati u receptu za Kanelbullar).


Peći ih na 180C oko petnaestak-dvadest minuta, koliko da lepo i ravnomerno porumene. Gotove pletenice izvaditi na rešetku i ostaviti da se ohlade. Možete ih posuti i s malo prah šećera, neće da škodi.

Mojoj zLaovi se svidele. Ili me je gdin Đ. slagao. U svakom slučaju neko je stamanio jednu ipo pletenicu dok sam bila na poslu.  <3<3<3







©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар