четвртак, 16. новембар 2017.

Čokoladne bombice s kikirikijem


...ili s nečim drugim! Onaj ko je probao Mramorni rolat  sigurno je i sam pomislio kako se ta smesa može iskoristiti i za neke druge poslastice. Bombice recimo. Tako su i ove moje Čokoladne s kikirikijem nastale sasvim slučajno. 

(Sad sam u tekstu, koji je inače izbrisan pre dva minuta, pokušala da objasnim sticaj okolnosti koji me je doveo do ovih bombica, ali sam posle pet predugačkih rečenica sa po bar četiri zareza u svakoj, ustanovila da čitava priča nema ni kraja ni konca, te ko će sve to pohvatati kad ni meni samoj nije najjasnije, i tako sve to izbrisah :) ) 

Dakle, bio je jednom neki sticaj okolnosti koji je doveo do ovih bombica, pa da ne dužim, eto i Arandjelovdana, može da se desi da vam i ovaj recept zafali, i takoooooo...

Kao i za Mramorni rolat i ovde su vam potrebni potpuno isti sastojci te vam je za testo potrebno sledeće:

4 jajeta
200 g prah šećera
200 g brašna
1 pakovanje praška za pecivo
 5 kašika vrele vode

 Fil:
 250 g maslaca
100 g čokolade
200 g prah šećera
50 g pečenog, oljuštenog, neslanog kikirikija
1 pakovanje vanil šećera
1 jaje
1 kašika ruma

 Preliv:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
20-tak grama maslaca

Za posipanje:
50-tak grama seckanog kikirikija

Rernu uključiti na 180C. Pleh dim. 25x35 cm obložiti papirom za pečenje. Umutiti belanca, dodati prah šećer, kad se šećer rastopi dodati žumanca. Brašno promešati s praškom za pecivo i lagano dodati u testo. Na kraju umešati  5 kašika vrele vode. Mutiti još jedno desetak, petnaest sekundi pa izručiti u pleh. Koru peći na 180C petnaestak minuta, da blago porumeni a ivice se odvoje od pleha. Pečenu koru izvaditi i ohladiti pa je izdrobiti, usitniti.

Na suvom tiganju ispeći 100 g neslanog, sirovog kikirikija. Skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Zatim mu pažljivo ukloniti ljusku/braon opnu. 50 g kikirikija samleti a 50 g iseckati na sitno.

Na sasvim tihoj vatri zagrejati maslac, prah šećer i čokoladu, da se rastope. Dodati jedno celo jaje i brzo ga umutiti u smesu. Pustiti da se fil zagreje ali ne i da provri, dovoljno je da bude jako toplo ali ne i vrelo, tek toliko da jaje bude termički obradjeno. Skloniti s vatre i dodati vanil šećer i  mleveni kikiriki i na kraju usitnjenu koru i rum. Sve izmešati da se smesa ujednači i ostaviti da se malo prohladi. Zatim sve dobro izmesiti rukom, potrebno je da se usitnjena kora sasvim umeša u fil i "nestane". Od te mase praviti kuglice veličine sitnijeg oraha. Kuglice ostaviti da se savim ohlade i stegnu. Što se ovih bombice tiče, kad god ih pravim imam želju da ostanu onako neravne, skroz rustične.

Na tihoj vatri otopiti 150 g čokolade, dodati ulje i maslac i dobro izmešati. Ukoliko je potrebno dodati još malo ulja, čokolada treba da bude sasvim tečna i da se lepo preliva preko kuglica.

Svaku kuglicu staviti na viljušku i preliti je čokoladom iznad šerpice. Blago otresti višak čokolade i bombicu odložiti na tacnu obloženu papirom za pečenje. Odozgo posuti seckani kikiriki. Kad se čokolada sasvim stegne, kuglice pažljivo odvojiti od papira, ukloniti višak čokolade na dnu pomoću nožića i po želji ih staviti u minjon korpice.

Od ove mere dobićete oko 100 bombica, što je za nepoverovati! Količina potrebne čokolade za preliv može da varira u zavisnosti od gustine, meni je retko trebalo više od navedene količine.

Kod ovog kolača mi se svidja što ima bezbroj varijanti, možete ga praviti s pečenim lešnikom, dodavati različite začine u fil, odličan je s kandiranom koricom pomorandže ili limuna... ma samo pustite mašti na volju!

Ako vam je kojim slučajem palo na pamet da skratite postupak pripreme tako što ćete umesto biskvita koristiti mleveni keks, moram da vas razočaram - rezultat će biti drastično drugačije bombice. Upravo zbog biskvita ove kuglice su lagane, sredina im je meka dok su one od keksa nekako teže, suvlje i nekako...kako to da kažem...  ako se setim te reči, dodaću je kasnije... ma jednostavno nisu tako lepe kao s biskvitom i tačka!!! Ta bar ovaj nije problem napraviti! 😃


Ako ste u frci s vremenom, možete ih napraviti i zalediti ali bez glazure, onako golišave, kad vam zatrebaju pustite ih da se odlede na sobnoj temperaturi pa ih onda prelijte čokoladom. Možete ih zalediti i prelivene ali čokoladna glazura ne izgleda baš reprezentativno nakon što se odledi.


I dalje ne mogu da verujem da smo debeli i ja satrli 100 bombica za... ma šta vas briga za koliko sati...
Curiosity Killed the Cat! <3<3<3

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svakao neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.