Ako volite da vam svi kolači na tacni budu otprilike iste veličine, onda sasvim sigurno ćete morati da se poigrate merama, jer ovo je kolač visine prosečnog parčeta torte. Zato se i zove Šarena rozen torta :) Ali, ništa ne brinite, sve sam vam ja to preračunala i na kraju ćete imati i mere za normalan kolač. Kao i sve što se pravi s korama za rozen tortu, tako je i ovaj izuzetno izdašan (a i težak, bogami, skoro 3 kg!).
Potrebno je:
1 pakovanje kora za rozen tortu, 500 g (ja koristim Bradić kore jer su najsličnije domaćim)
2 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
300 g šećera (deluje puno, ali je taman)
2 kesice vanil šećera
250 g maslaca
300 g mlevenih pečenih lešnika
100 g bele čokolade
300 g mlevenog keksa
100 g crne čokolade
Za glazuru:
150 g crne čokolade
3-4 kašike ulja
Od jednog litra mleka odvojte malu količinu, koliko je potrebno da se razmuti puding. Ostatak mleka zagrejte do vrenja. Puding sastavite sa šećerom, vanil šećerom i odvojenim mlekom i umutiti da nema grudvica. Dodati ga u zagrejano mleko i kuvati par minuta, dok se dobro ne zgusne. Pa mislim, valjda znate da skuvate puding, aman! Skloniti s vatre i umešati maslac.
Podeliti na dva jednaka dela.
U jedan deo fila, dok je još vreo, dodati 100 g izlomljene bele čokolade, a kad se ona otopiti dodati i 300 g mlevenih pečenih lešnika.
U drugi deo fila, dok je još vreo, dodati 100 g izlomljene crne čokolade, a kad se ona otopi dodati i 300 g mlevenog keksa (Plazma je zakon!).
Toplim filovima naizmenično filovati kore za rozen tortu. Ja krenem sa crnim filom, otprilike idu 3 dobre kašike fila po kori, a ako ste dovoljno zaludni možete ga premeriti i svaki fil ravnomerno podeliti na tri dela. Gornja kora se ne filuje.
Složen kolač prekriti streč folijom po površini i opteretiti nekim ravnim predmetom, ja zveknem onaj najveći pleh od rerne, bude taman težak. Ostaviti da se kolač ohladi i stegne.
Ceo kolač preliti glazurom od čokolade: na sasvim tihoj vatri otopiti čokoladu s 3-4 kašike ulja. Preliti kolač i par puta tacnom kucnuti o radnu površinu da bi se glazura poravnjala. Ostaviti na hladnom, bar par sati. Pre sečenja kolač ostaviti na sobnoj temperaturi jedno desetak minuta i seći ga na štanglice oštrim debljim skalpelom, u jednom potezu. Ako čokolada, iz bilo kog razloga puca, skalpel malo zagrejati, tek blago zaseći čokoladu, a onda u sledećem potezu seći ceo kolač.
Potrebno je za kolač normalne visine od jedno 3,5-4 cm:
5 kora za rozen tortu
kuvam fil od 1 l mleka i dva pudinga, 300 g šećera i 2 vanil šećera. Odvojim od toga 2/3 za kolač (ostatak pojedem) i u to dodajem 180 g maslaca. Fil delim na dva dela: u jedan ide 75 g bele čokolade i 200 g mlevenih pečenih lešnika, u drugi deo 75 g crne čokolade i 200 g mlevenog keksa. Svaki fil opet podeliti na dva jednaka dela i filovati kore. Glazura ostaje ista, jer je i površina kolača ista :)
Maslac zamenite margarinom, mleko bademovim / sojinim, dodajte posni keks i čokoladu, birajte posne kore za rozen i imaćete posni kolač. Nije ukusan kao u ovoj originalnoj varijanti, ali, da li ćete ga tako praviti, to je već do vas.
I to vam je rešeno!
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:
Постави коментар