среда, 3. децембар 2025.

Varica


Pokojna baba Milena je kuvala varicu od one obične pšenice - ode u magazu i samo zahvati činijom iz oka, pretrebi i kuva. Kuva je dugo, na kraj šporeta, i pri kraju meša da bi se izdvojio gluten (za koji baba nije ni znala da postoji) i da bi se varica zgusnula sama od sebe. Kuvanu bi dobro zasladila šećerom i, uz tiho mrmljanje Očenaša, svakom bi dala po tanjir posle ručka. Od varice se, kao i od slavskog žita, ni zrno ne baca. Što se ne pojede u tri dana, to se daje pilićima, stoci, ovcama, ali ne i svinjama.

Ova moja je malo fenseraj u odnosu na babinu: kuvala sam pšenicu beliju (jer mi ta magaza na 100 km odavde), zasladila medom, dodala vanilu, muskatni orah i malo cimeta i posula mlevenim orasima. Varica se kuva na dan Svete Varvare, svakog 17. decembra.

I da ne zaboravim: ko želi da za Božić ima svoju pšenicu, vreme je da je zasejete!
❤️

Potrebno je:
pšenica belija
voda
šećer / med

po želji još i:
vanil šećer
muskatni orah
mleveni orasi

Priprema varice je vrlo jednostavna i nećete pogrešiti čak ni sa ovim odokativnim merama. Aku bude gušća nego što treba, jednostavno se doda još malo vode i promeša. Ako ostane ređa, samo u tanjire sipajte manje tečnosti :), bar je baba tako radila.

Pšenicu beliju pretrebite i sipajte u šerpu. Nalijte vode, nek je bude jedno dva prsta preko pšenice. Stavite na vatru da provri a zatim temperaturu smanjite koliko da lagano vri, nikako da kipi. Kuvajte poklopljeno. Po potrebi dodavati vode ako baš mnogo uvri. Varica je kuvana kada zrno nabubri i pukne, kad je sasvim meko, a vode je ostalo koliko da tek malo prekrije zrna. Zasladite varicu šećerom ili medom i sve mešajte varjačom jedno tri - četiri minuta, videćete kako se tečnost zgušnjava od glutena koji oslobađa pšenica. Sklonite s vatre i dodajte začine po želji. I dalje nek bude poklopljena, zrna će nastaviti da bubre dokle god im je toplo.

Varica je najukusnija topla ili mlaka. Što ostane možete malo podgrejati, mada joj ništa ne fali ni sasvim hladnoj.

I dok sam kucala ovaj recept samo sam razmišljala o tome kako danas mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo. Nekada se na selu slatko jelo samo o velikim praznicima, kad su žene imale vremena da odmore od njive i da spreme savijače sa voćem, krofne ili patišpanj iz šerpe. Šećer je bio neka vrsta luksuza pa je dobro zaslađena varica bila željno očekivana.




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2025. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар