субота, 30. новембар 2024.

Pide


Htedoh danas da otarasim i onog mučenog Pijanog Isidora, ali mi se nešto ne da.  A i red je da sve one kolače malo presečem nečim slatkim. S obzirom da je Turska moja slaba tačka, a posebno njihova kuhinja, evo jednog jednostavnog peciva, idealnog za doručak, večeru ili kao grickalica za društvo. Pide imaju karakterističan oblik čamca, a mogu se puniti bilo čime: sirom, mlevenim ili mesom u komadićima, povrćem, jajima, sirom, šta god da vam padne na pamet! 

Potrebno je za testo za 4 pide:
350 g mekog belog brašna
1 kašičica soli
2,5 dl mlake vode
1/2 kašičice šećera
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca
2 kašike maslinovog ulja

Za fil sam koristila:
3 jajeta 
3 kašike kajmaka
so
oko 250 g tvrdog sira (kačkavalj, gauda, ementaler, sl.)
+
masline, par komada
kulen, par kolutova
origano
peršun

Za premazivanje:
1 kašika otopljenog putera



Volim, volim, volim da mesim testo, i uživam u celom postupku, od mešenja, čekanja da lagano naraste, premesivanja i oblikovanja. Zato mi, valjda, nije nikakav problem to što sam proces zahteva prilično vremena. Jer, krajnji rezultat je ono što se računa. 

U 2,5 dl mlake vode dodati kvasac i šećer, promešati da se kvasac rastopi i ostaviti ga jedno 5-6 minuta da se kvasac aktivira. 

U vanglicu prosejati 350 g mekog belog brašna, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini i uliti kvasac. Dodati maslinovo (ili obično) ulje. Testo dobro izlupati varjačom, ne morate ga mesiti, prilično je lepljivo. Nek bude bez grumuljica brašna. Vanglicu prekriti krpom ili tanjirom i ostaviti jedno 45 minuta na toplom da dobro nadođe. 

Testo nije potrebno premesivati, samo ga "izvucite" sa svih strana: povucite jedan deo testa i preklopite preko ostatka, onda sa suprotne stane uradite isto, kao i s leve i desne, preklopite ga tako da opet dobijete kuglu. Deo koji se preklopili okrenite da bude na dnu. Opet sve prekrijte i ostavite da narasta 15 minuta. Postupak ponovite još jednom, primetićete da je testo divno elastično, da se ne lepi za ruke kao na početku, što je znak da je proradio gluten, a i pored preklapanja, ostalo je puno mehurića vazduha. Još jednom nek odstoji 15 minuta, a zatim ga izručite na tek malo pobrašnjenu radnu površinu. Testo podelite na 4 dela, od svakog oblikovati jufku. 

Svaku jufku razvući tanko oklagijom u elipsast oblik. Na ivice testa stavite sitno rendan sir i uvijte ivice ka unutra, oblikujući čamac. Uvrnuti krajeve da se pida ne bi otvorila pri pečenju i fil iscureo. Prebaciti je na pleh obložen papirom za pečenje. Malo doterajte oblik. Možete sve četiri nagurati u jedan pleh, ja sam ih, ipak, pekla iz dva puta. 


Umutiti tri jajeta sa tri kašike kajmaka (može pavlaka kao zamena) i taj fil rasporediti  u sve četiri pide. 
U dve sam dodala kockice kulena, jer gdin Đ tako voli, jednu sam napravila klot, i jednu sa maslinama i origanom. Odozgo, preko fila, pospite ostatak sira. 





Nek odstoje još 5-10 minuta, taman koliko je potrebno da se rerna zagreje na 200C. Peći ih jedno desetak minuta, dok fino ne porumene. Ja pred kraj uključim ventilator "da im dam po boji" 😁.


Čim ih izvadite iz rerne, premažite ivice testa otopljenim maslacem, em što da ukus i miris, em omekša testo. 

Pide prohladite tek toliko da mogu da se jedu bez huktanja, isecite ih po širini i navalite. U nedostatku ajrana, dobar je i običan jogurt.   



Odlične su ako ih punite samo povrćem: sitno iseckajte i kratko prodinstajte na maslacu crni luk, raznobojnu papriku, kockice paradajza, dodajte kukuruz i dosta ljute paprike. Možete ih puniti i mlevenim mesom izmešanim sa malo seckanog povrća po želji. A možete natrpati i samo sira i ništa više. Svaka dobra, da bolja biti ne može. 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар