понедељак, 2. децембар 2024.

Pijani Isidor


Bilo da Pijani Isidor završi kao torta ili kao štanglica, razlike nema - bićete sasvim oduševljeni. Pripada grupi onih starinskih kolača koji kombinacijom sastojaka udaraju direktno u deo mozga zadužen za postizanje savršene nirvane uživanjem u hrani.

Ovog Isidora radila sam po receptu sa bloga La cuisine creative, ali sam, ipak, koru radila po svom. Vi slobodno pratite ili Lanin ili ovaj recept, kako vam više odgovara. Mada, kad bolje razmislim, i kora je rađena po jednom od Laninih recepata, baš onom za Saher minjone :) 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100 g šećera
60 g maslaca
60 g čokolade za kuvanje
60 g mekog belog brašna
1 ravna kašika kakaoa

Za fil od oraha: 
350 g mlevenih oraha
7 kašika prah šećera
1 vanil šećer (10 g)
par kašika vrelog mleka
poprilično ruma, ja sam stavila celu flašicu od 1 dl
50 g maslaca
2-3 kašike džema

Za čokoladni fil: 
4 jajeta
8 kašika šećera
1 vanil šećer (10 g)
100 g čokolade za kuvanje
250 g maslaca

Dobra organizacija je pola posla, zato ćemo prvo skuvati čokoladni fil jer mu treba vremena da se ohladi. Pripremiti sud za kuvanje na pari (koliko vas je sad odustalo od daljeg čitanja recepta, da mi je samo znati, hahahaha!). U vanglici dobro umutiti 4 cela jajeta sa 8 kašika šećera i vanil šećerom, nek se šećer sasvim rastopi a jaja postanu penasta. Sipati smesu u lončić za kuvanje na pari. Kuvati na srednje jakoj vatri jedno 15-20 minuta, nek voda lagano vri, mešajte žicom da se jaja ne zgrudvaju. Kad se fil zgusne toliko da deluje kao dobro kuvan puding, dodati čokoladu i izmešati da se otopi i sjedini s filom. Fil prekriti streč folijom tako da sasvim naleže na njega, i ostaviti da se sasvim ohladi. Ja to skratim - pošto imam lončić za kuvanje na pari, izlijem iz njega vrelu vodu, sipam direkto sa česme hladnu, i tako par puta, fil mešam usput, u prolazu, vodeći računa da se ne uhvati pokorica. Bude hladan za nekih petnaestak minuta 😊. U hladan fil dodati 250 g dobro umućenog maslaca. 

Zatim idemo na pripremu kore: rernu uključiti da se zagreje na 180C. Pleh dimenzije 25x35 cm obložiti papirom za pečenje. 

Rastopiti na sasvim tihoj vatri zajedno čokoladu i maslac, ostaviti ih sa strane da se malo prohlade. Razvojiti belanca i žumanca u dve vangle. Prvo ćemo dobro umutiti belanca, da postanu čvrsta na dodir i sjajna. Ne peremo žice od miksera, nema potrebe, samo nastavimo sa mućenjem žumanaca, dodati im šećer, mutiti da se šećer rastopi, zatim dodati brašno prosejano sa kakaoom i rastopljenu čokoladu sa maslacem. U žumanca pažljivo, varjačom, umešati sneg od belanaca. Smesu izručuti u pleh, izravnjati i peći desetak minuta na 180C, kora na dodir treba da bude čvrsta. 

I dok se kora peče, rešiti i fil od oraha. U mlevene orahe dodati prah šećer, vanil šećer, maslac i svu silu ruma koju ste predvideli. Izmešati. Dodati par kašika vrelog mleka, fil ne treba da bude redak, dodajte mleka tek koliko da orasi budu vlažni, da se maslac sjedini i da fil možete lepo da namažete a da nigde ne curi. Meni su otišle ravne tri kašike, vi ocenite situaciju sa svojim orasima. 

Sa pečene i prohlađene kore ukloniti papir za pečenje i staviti je na odgovarajuću tacnu. Koru premazati tankim slojem nekog finog džema, ili još bolje, marmelade. Preko marmelade ravnomerno naneti fil od oraha. Zatim ide fil od žumanaca i čokolade. Odozgo sam kolač posula s jedno dve šake mlevenih oraha, nije pod moranje ali lepo izgleda. Ostaviti kolač na hladnom par sati, da se dobro stegne i ukusi se spoje. Seći ga na štanglice, kolike će biti to zavisi samo od vas.



Da bude puno kolača - bude! Da može da se napravi kao torta - može! Ako želite ovako pravougaonu, već vam je sve objašnjeno. Okolo tortu možete premazati delom fila od žumanaca ili, eventualno, ganašem od crne čokolade: na tihoj vatri zagrejati 1 dl mlečne slatke pavlake i dodati joj 150 g crne čokolade. Mešati da se sve sjedini. Prohladiti. Možete mlakim filom premazati tortu okolo, ili hladan ganaš još umutiti mikserom pa onda ga koristiti. 

A možete praviti i okruglu tortu. Koristite kalup prečnika 24-26 cm, sve količine su nepromenjene, jedino će parčad biti malo viša. 

Ono što ostaje večita misterija: šta je to mučenog Isidora nateralo na toliki rum, da je čak dobio i svoju tortu?! 



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2024. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар