понедељак, 2. октобар 2023.

Turska čorba s piletinom i jogurtom / Tavuk ve yoğurt çorbası


Znate ono kad probate neki novi recept za neko sasvim obično, svakodnevno jelo pa posle toga ne želite da isto to jelo pravite ikako drugačije? E, to je slučaj s ovim receptom, pileća čorba mi nikad nije bila ukusnija, a verujete mi, nakuvala sam se pilećih čorbi u životu!  

Potrebno je (za 4-6 osoba):
1 veći pileći batak sa karabatakom
2 kašike maslinovog ulja 
1 manja glavica crnog luka
mešavina zeleni (celer, peršun, šargarepa, paškanat) ili domaći začin 
2 lista lovora
3-4 karanfilića
1 kašičica kurkume
so, biber, ljuta tucana paprika, peršun

1 žumance
3 kašike brašna
1 dl jogurta
sok limuna










U šerpi u kojoj ćete kuvati čorbu, zagrejati maslinovo ulje. Glavicu crnog luka sitno iseckati i prodinstati par minuta, da se zastakli. Mešavinu zeleni narendati na sitno rende, stavite onoliko koliko vama odgovara. Ja nisam imala vremena za seckanje nego sam stavila jednu veliku kašiku domaćeg začina (link na recept je iznad). Prodinstaje povrće koliko da ispari tečnost. Dodati batak, ceo, i njega malo propržiti. Naliti vodom, jedno 3 litre, koliko da prekrije meso u šerpi. Dodati lovor i karanfilić. Sve kuvati poklopljeno na slaboj vatri jedno 30-45 minuta, nek lagano vri. Može i duže, ništa ne fali. 

Ukloniti kožicu i kosti s mesa, a meso "iscepkati" da bude onako u nitima, kao rezanci. Možete ga i iseckati skroz sitno ako imate nekog baksuza u kući. Vratiti meso u čorbu, dodati kurkumu, čorba nek sasvim lagano vri. Uloviti onaj karanfilić i izvaditi ga. 

Umutiti jedno žumance sa 3 kašike brašna, normalno pune. Dodati jogurt i sok od pola limuna i jednu kutlaču hladne vode, izmešati.  Na kraju dodavati tečnosti od čorbe, onoliko koliko je potrebno da se smesa sasvim razredi, da bude jednako retka kao i čorba, recimo dve-tri kutlače sigurno. Izmešati da nema grudvica i uliti u čorbu. Kuvati još jedno pet minuta na laganoj vatri, uz mešanje, da se čorba zgusne i brašno ukuva. 

Dodati so i biber, posuti s dosta seckanog peršuna. Po ukusu dodati još soka od limuna ili čorbu služiti uz kriške limuna pa ko voli kiselije, može sam da doda. I ona ljuta tucana paprika, i ona ide po ukusu.



P.S. Umesto na maslinovom ulju, ja sam sve dinstala na maslacu. A njega bar nikad previše...  
P.P.S. Savršena za ove malo hladnije dane, ladno da je poslužite uz koji kRuton ili prepečene kriške hleba i ništa više da vam ne treba za ručak! Ovo važi samo pod uslovom da ne radite na njivi. Jedno je glad od rada na zemlji a sasvim drugo glad od kancelarijske prašine. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар