понедељак, 31. октобар 2022.

Lažna gužvara


Svako od nas ima neku svoju patnju. Moja su godinama bile griz knedle za supu, to nije bila patnja, to je bila čista agonija! A znam i one (juhuuu, tu saaam) koje sam pomen reči gibanica dovodi do očaja. Sve lepo napravite, ušuškate je, našušurite je, stavite da se peče, ona raste li raste, gotovo udara u gornji grejač rerne, vama srce puno, prođe skoro sat vremena, proverite da li je pečena, izvadite je iz rerne i - šljus! - samo se spusti, vala ako nije niža nego kad je stavite da se peče! Vi je sečete, razočarano, testo uredno pečeno, za sat vremena u rerni prase gotovo da se ispeče a kamoli kore i par jaja, ali gibanica tankaaaa... Onda neko posavetuje da, kad je ispečete, onako ceo pleh okrenete naopako da gibanica visi, oslonite o dve-tri šolje i tako je pustite da se ohladi. Ona zvekne iz pleha, i ono malo rupičastog testa što je bilo u njoj, to se od udara o radnu ploču slepilo. Nema čega se nisam naslušala, kakvih sve saveta da gužvara ne splasne kad se ispeče, da više nisam znala šta je logično a šta je od tih saveta "zbogom pameti": te babe su nam to pekle u onim teškim šerpama, kakvi crni plehovi i đuvečare, te šta će ti jogurt u gibanicu sačuvajmebože, te moraju domaća jaja, ova kupovna vodenasta, te nema više onih koradžija sestro slatka, ovo sve guma, kore nisu, te bez smederevca nema gibanice, dakle mi u gradu možemo ili da pocrkamo željni gužvare ili na poljančetu iza zgrade da ložimo zajednički smederevac, i tako dalje, u nedogled... 

Ali, zato lažna gužvara rešava sve vaše probleme! A stvar je vrlo prosta: od sastojaka koristite ono što inače stavljate u gužvaru: jaja, sir, ulje, so, kisela voda - kao zlatni standard, a pored toga dodaju se još i kisela pavlaka, jogurt, kajmak, za jači, puniji ukus. Nije bitno šta i čega, ovde je bitno samo kako. Ipak, ovde ću dati mere kako je ja inače pravim, ali opet kažem: stavite sastojke koji vama odgovaraju, ništa nećete pokvariti! 


Potrebno je: 

1/2 kg tankih kora za pitu 
3 jajeta
500 g dobrog starog sira (moj bio punomasan pa se sasvim istopio, ali ukus je ostao 😁)
100 g kisele pavlake
1 dl ulja
1,5 dl jogurta
1 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
ulje za premazivanje kora
+
100 g kisele pavlake
1 jaje
ostatak fila
semenke


Oni koji pažljivije prate blog, odmah će primetiti da je to recept za Ružice sa sirom, i zaista, razlika je minimalna. Možete pogledati i taj recept ukoliko kliknete OVDE! 




Veći komad papira za pečenje nakvasite vodom, dobro ocedite i njime obložite pleh prečnika 24 cm. Dno pleha obložititi s dve kore tako da padaju sa strane, tim viškom ćemo kasnije "zatvoriti" gibanicu. Kore podeliti na dva dela, pravimo dva velika rolata. Kod mene ih je bilo po 7 u svakom. 

Umutiti jaja i sve ostale sastojke za fil. Prvu koru premazati uljem, drugu premazati celu filom i tako ih ređati naizmenično. Uviti ih po dužini u rolat, dakle da bude uži i duži.  Što se mene tiče, možete ga uvijati i s kraće strane, da bude deblji i kraći, razlike u krajnjem rezultatu nema. Ja nemam živaca kao neke žene pa da te rolate stavljam na hlađenje, da se stegnu da bi se lakše sekli, ja to po kratkom postupku: rolate isečem na komade debljine oko 5 cm i poređam ih u pleh sečenom stranom na gore. Malo ih još raskupusam da nisu sabijeni i obavezno između rolata ostavim malo mesta. U ostatak fila dodati pavlaku i jaje, izmutiti (ostaviti malo za premazivanje zadnjih kora) i time premazati rolate i malo rasporediti fila i u onaj prostor izmedju njih. Sve zatvoriti onim korama koje vise preko pleha, premazati onim ostatkom fila, posuti semenkama i poprskati uljem. 




Gibanicu peći na 180 C oko sat vremena, posle petnaestak minuta obavezno je prekriti parčetom papira za pečenje a pred kraj je otkriti. Prohladiti i seći. 


I najvažnije, nema drame, nema šanse da se spusti, jer i da hoće - ne može! Što se mene tiče, recept ne morate ni da delite, čuvajte ga samo za sebe, pa ne mora bas svačija gibanica da bude tako vazdušasta kao vaša 😁



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2022. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


      

8 коментара:

  1. Gospođo Svetlana... Bog Vas blagoslovio za ovo! Epohalno otkriće, ništa manje ♡ ♡ ♡

    ОдговориИзбриши
  2. Obozavam Vas blog, toliko vedrine u pisanju, toliko znanja i iskustva u receptima...zadivljujuce !

    ОдговориИзбриши
  3. Prezabavno i fenomenalno! 🍀

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da uživate na mojoj stranici 😊. Puno pozdrava i sve najbolje 😘❤️.

      Избриши
    2. Guzvara je fantazija! 🍀🍀✨ Hvala vama na receptu i dobrim duhovima interneta koji su me doveli na vas blog! Ziveli! 😊

      Избриши