уторак, 11. август 2020.

Šne nokle


Ne mogu da se setim od koga sam naučila da ih pravim, gde sam prvi put videla recept, kad sam ih prvi put jela. Šne nokle su se mom životu samo dogodile. Sve pokušavam da prizovem sećanje, evo već danima, ali ne ide. Tek mi se negde, kao kroz maglu, javlja neki glas, isprepletan od onih poznatih, koji mi govori kako treba kuvati belanca u mleku pa onda napraviti žuti krem... 



Potrebno je:
1 litar mleka
5 jaja
prstohvat soli
6 kašika šećera
2 kesice vanil šećera
2 ili 3 kašike gustina (o tome kroz recept)



Odvojiti belanca u jednu posudu (savšeno čistu i suvu!) i žumanca u drugu vanglicu.

8 dl mleka zasladiti s 4 kašike šećera, dodati 1 vanil šećer i sve staviti da provri ali ne onako da kipi nego tek nek lagano vrijucka, ne brinite neće kipeti. Jačina vatre je na 4 od 9.

Dok čekate da mleko provri, pripremite belanca: dobro ih umutiti mikserom, nek budu čvrsta na dodir. Pri kraju mućenja dodati i prstohvat soli.

Kad mleko bude spremno, praviti knedle od belanaca: kašikom zahvatati belanca, ne mora to da bude neki pravilan oblik, više onako oblačić, i stavljati ih lagano u mleko. Kuvati ih po 20-25 sekundi sa svake strane, narašće pri kuvanju ali će se kasnije malo i spustiti. Vaditi ih rešetkastom kašikom i odlagati u činiju u kojoj će biti servirani. Ono snega na kraju što ostane slobodno pogrebite kašikom i malo utapkajte da se slepi i takodje skuvajte, neće biti reprezatitvno na oko ali ukusu ništa ne škodi.




Kad skuvate sva belanca, povadite one komadiće koji su ostali u mleku kako bi fil bio fin i gladak. Opet, ako i ostane, ništa strašno, meni ne smeta, nisam toliko zakeralo, ali ima onih picajzli što u sve zaviruju :)



Umutiti žumanca sa 2 kašike šećera, 1 kesicom vanil šećera i 2 kašike gustina. Ova količina gustina je dovoljna za malo redji fil, onako kako ja volim. Ukoliko želite da bude gušći, dodajte još jednu kašiku. Više ne bih dodavala ni pod tačkom razno! U to dodati i preostala 2 dl mleka a ocedite i mleko od nokli ;) ja ništa ne bacam :) :) :)

Smesu od žumanaca dodajte u vrelo mleko, sipajte u tankom mlazu uz stalno mućenje žicom. Fil kuvati na sasvim tihoj vatri, nek se zgusne. Meeeeešajte varjačom! Moj je bio gotov za manje od 5 minuta, savršeno gladak i svilenkast.


Žutim filom prelijte noklice od belanaca ali ih nemojte podaviti, nego ostavite da plivaju po površini. Ako volite, pospite rendanom čokoladom i nekim voćkicama. Koliko god popularno bilo guranje keksa u sve i svašta, ja ga ne dam u šne nokle ni pod tačkom razno! Služiti dobro rashladjeno, mada sam ja jela i mlako. I vrelo. Odlično u svakom slučaju.


Ova poslastica ima razne nazive, od paradižot pa do floating islands (plutajuća ostrva). Meni se ova engleska verzija naročito svidja jer sam ustanovila i kako su šašavi Englezi došli do tog naziva: sigurno je tamo neka domaćica uradila isto što i ja, u frižideru pronašla zaostalu činijicu šne nokli i izručila je u wc šolju, povukla vodu i neprijatno se iznenadila - to bre nema šanse da potone!!!


P.S. probala da ih kuvam na vodi, kao to je onako po pe-es-u, a fil da se posebno kuva na mleku. Ma izem ti ja taj pe-es kad je ukus nikakav! Na mleku su stoput bolje!

Šne nokle i šnenokle se ne čitaju isto :) <3<3<3
Ovo je mera za mene jednu, ili za 4-6 normalnih ljudi :)

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

4 коментара:

  1. Одговори
    1. Nema na čemu, ovih dana me izgleda motkom treba terati da otkucam recept za bilo šta 😊 Za šne nokle ste se baš načekali 😳👍

      Избриши
  2. Predivno , plan je za vikend ovaj desert :) topli pozdrav :)

    ОдговориИзбриши