субота, 29. август 2020.

Vekna sa sirom



Nekada davno, još tamo na početku našeg braka, ovaj hleb je bio "pod obavezno" svaki bogovetni vikend. Gdin Đ. dođe s posla a čeka ga još uvek topao hleb, i uz šolju jogurta mu je dugo vremena to bio omiljeni doručak. I evo ga opet, posle ko zna koliko vremena :) 


Potrebno je:
10 g suvog kvasca (1 kesica) ili 20 g svežeg
1,5 dl vode
prstohvat šećera
2 kašike brašna
+
600 g brašna
1 kašičica soli
1 belance
1 jaje
2 kašike ulja
1 dl jogurta sobne temperature

Za fil:
300 g domaćeg belog sira, posnijeg
1 jaje
so po potrebi

Za premazivanje:
žumance
1 kašičica ulja
malo vode



U 1,5 dl mlake vode razmutiti šećer, kvasac i 2 kašike brašna. Ostaviti par minuta da se kvasac zapeni.

Prosejati brašno, odvojiti 100 g sa strane (za mešenje testa). U 500 g brašna umešati 1 kašičicu soli i u sredini napraviti udubljenje. Usuti kvasac, dodati ulje, jogurt, belance i celo jaje. Zamesiti testo, izručiti ga na radnu površinu i nastaviti s mešenjem uz dodavanje preostalih 100 g brašna. Mestii ga par minuta da postane glatko i elastično. Testo treba da bude meko ali da se ne lepi za ruke. Formirati  kuglu i prekriti je vanglicom. Ostaviti da testo narasta jedno pola sata.

Za fil viljuškom izgnječiti sir, dodati jaje i, u  zavisnosti od toga koliko je sir slan, po potrebi dodati još soli.

Kalup za hleb dimenzija 35x12 cm obložiti papirom za pečenje.

Naraslo testo blago premesiti i rasklagijati u pravougaonik debljine oko 1 cm, neka bude širine kalupa, dakle 12 cm a u dužinu koliko može.  Premazati ga ravnomerno filom i uviti po užoj strani.


Testo pažljivo prebaciti u kalup, prekriti ga krpom i ostaviti da nadolazi jedno 10-15 minuta.


Rernu uključite da se zagreje na 180C. Nadošlu veknu premazati žumancetom razmućenim s malo vode i ulja, a ukoliko volite sad je trenutak da veknu pospete svakojakim semenkama. Ja ludim za ćurekotom (crni kim) pa sam ga i ovde stavila.

Veknu peći na 180C oko 35-45 minuta, zavisi od rerne, nek lepo porumeni sa svih strana. Kad veknu kucnete s donje strane, treba da odzvanja šuplje.

Pečen hleb izvadite, uklonite pek papir i ostavite na rešetki da se prohladi.


U neku ruku ovo je skraćena verzija kiflica sa sirom, nema sečenja, filovanja i uvijanja nego sve odjednom :) Testo je meko i vazdušasto, a od vrste sira koji koristite zavisi i kakav će fil biti. Ukoliko stavite masnije vrste (kao sjenički), oni će se rastopiti i manje videti u testu, a ako koristite posnije vrste sireva (kao recimo što je valjevski sir, jer u 99% slučajeva Valjevci skidaju kajmak s mleka pre sirenja) onda ćete dobiti veknu kao što je ova moja na slici <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар