недеља, 16. фебруар 2020.

Limončelo bombice



Krivac za ove bombice je, niko drugi do gdin Đ. Iz nekog neobjašnjivog razloga (hehehhe) strahovito mu na živce ide ona uska, visoka flaša puna domaćeg limončela, koja preti da se prevrne iz vrata frižidera svaki put kad ih otvori. Podupirao ju je jogurtom, kečapom, drugom flašom, džaba brate, to je rešilo da se oslobodi stega frižidera po svaku cenu! Mada, sto posto sam sigurna u to, da ta flaša ikad ispadne na pločice, da se razbije a liker iscuri na sve strane, ostavio bi da me sve to sačeka, iz principa ;)  I zato, kad sam se upustila u avanturu pravljenja sto vrsta bombica, odmah me je upitao a što ne bih napravila neke limun bombice, ali sa "onim" likerom, računajući tako ću ga brže potrošiti. Ne znajući za tajne zalihe koje držim u još dve tanke, visoke flaše ali u kuhinjskom ormaru :) :) :) Bože, što će se iznenadiiiii hahahahha



Potrebno je za 50-tak bombica:
2,5 dl mlečne slatke pavlake
cca 1 kašika prah šećera
1 kašika vanil šećera
200 g bele čokolade
150 g kokosa
limončelo po ukusu
+
50 g kokosa za valjanje kuglica
+
po želji, blago tostirani listići kokosa za ukrašavanje



Prvo da napomenem da količina kokosa koja ide u pavlaku može poprilično da varira, jer ne upija svaki kokos podjednako tečnost. Kako ove bombice treba da budu meke, sočne sredine, više trufle nego bombice, tako količinu od 150 g smatrajte odokativnom (mada mi je pri poslednjoj turi otišlo u gram toliko!). Druga stvar se tiče slatke pavlake: ukoliko koristite biljnu pavlaku za šlag, ona je već zasladjena, i to poprilično, pa dodatni šećer nije potreban. Ukoliko koristite mlečnu pavlaku koja je neutralnog ukusa, preporučujem da probate fil jer je moguće da će vam sve biti dovoljno slatko i od čokolade. Recept za domaći limončelo možete pogledati ukoliko kliknete OVDE.

Čokoladu izlomite na kockice. Pavlaku zagrejte vodeći računa da ne proključa, pa je prelijte preko čokolade. Ostavite minut-dva da odstoji, pa sve dobro izmešajte. Probajte da li je dovoljno slatko, po potrebi dodajte malo prah šećera i obavezno vanilu. Dodajte i limončelo po ukusu, otprilike tri dobre kašike, ko voli može i više. Kad se smesa lepo izjednačila, ostavite je na hladnom par sati, treba da se dobro stegne.

Nakon hladjenja lako je uočiti razliku izmedju mlečne i biljne pavlake, ne samo u ukusu nego i u izgledu hladnog fila. Ako ste koristili mlečnu pavlaku, fil je toliko gust da ćete najverovatnije morati da ga ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi kako bi ste mogli da ga umutite. A u slučaju da ste koristili biljnu slatku pavlaku za šlag, fil je ostao malo redji.

Ohladjeni fil dobro umutiti mikserom, nek postane fino penast. Zatim dodati kokos. Moj vam je savet da prvo dodate 100 g kokosa, pa sve ostavite da odstoji desetak minuta, da kokos upije tečnost i pokaže koliko je smesa gusta. Probajte da napravite bombicu, navlažite dlanove trunčicom vode, ukoliko bombica "stoji", ne pada, gustina je dobra. U protivnom dodajte opet malo kokosa, pa ponovo sačekajte. U najgorem slučaju otišlo mi je 150 g kokosa. Ipak, nikako ne dozvolite da smesa bude gusta, suva, jer će takve biti i bombice.



Bombice odmah uvaljajte u kokos a po želji svaku možete ukrasiti listićem kokosa prethodno blago prepečnim u suvom tiganju. Staviti ih u minjon korpice i -  to je to! Što se mene tiče, možete ih odmah jesti. Jedino preporučujem da ih pre služenja ostavite desetak minuta na sobnoj temperaturi, mnogo su lepše kad malo popuste, pa budu divnog kremastog ukusa. Naročito ako su pravljene s mlečnom pavlakom.



Ovo su bombice za odrasle, bar ove koje ja pravim s mojim domaćim limončelom, koji mi se pogodio malo "jačim" :) <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2020. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар