недеља, 29. август 2021.

File sa sosom od paprika



O ovome nema bogzna šta puno da se priča. Dovoljno je pogledati spisak sastojaka koji je sasvim običan, ništa ptičje mleko i šnicle norveškog losa, a opet rezultat je fantastičan. Svinjski file, kao izuzetno parče mesa, začinjen ruzmarinom i domaćom dimljenom slaninom, na podlozi od nečega što je slično satarašu ali opet nije sataraš, sasvim sam sigurna da će i vas oduševiti podjednako kao što je oduševio nas. 


Potrebno je za 4 osobe:
4 komada svinjskog filea, svaki otprilike težine oko 200-250 g, debljine oko 4 cm
tanko sečena domaća dimljena slanina, koliko je potrebno da se svaki komad filea lepo uvije okolo
svež ruzmarin
so i biber
kuhinjski kanap ili čačkalice
oko 50 g maslaca

Za sos od paprika:
maslinovo ulje
2 čena belog luka
4 lepe mesnate crvene paprike
2 krupnija paradajza
oko 2 dl mlečne slatke pavlake 
so i biber
peršun

Sa filea uklonite onu spoljnju opnu i masnoću, isecite ga na parčad debljine oko 4 cm. Malo ih pritisnite dlanom i lepo oblikujte. Posolite i pobiberite. Oko svakog složite čuperke svežeg ruzmarina i obložite tankim listovima slanine. Učvrstite ih kuhinjskim kanapom ili čačkalicama, kako bi pri pečenju zadržali oblik a i da slaninica i ruzmarin ne bi ispadali. 




U tiganju zagrejati maslac (ili malo maslinovog, ili pola-pola) i uvabaciti filee. Peći ih oko 3 minuta sa svake strane, vatra bi trebala da bude jača kako bi se filei lepo zapekli sa spoljne strane a u sredini ostali ružičasti. Ukoliko volite da je meso dobro pečeno, pecite ih malo duže, ali ne preterujte, biće suvi. Pečene filee ostaviti par minuta da se odmore.

Na malo maslinovog ulja propržiti sitno seckani beli luk, da zamiriše. Dodati papriku seckanu na kocke i na kraju paradajz koji ste prethodno oljuštili, uklonili semenke i isekli na krupnije komade. Poklopite i krčkajte 10-15 minuta na srednje jakoj vatri, da povrće omekša i ispari tečnost. Dodati so i biber i na kraju umešati i slatku pavlaku. Sos treba da ima finu gustinu pa pavlake dodajte otprilike, da nije suvo ali i da baš povrće ne pliva u njoj. Sve promešajte kratko na vatri a zatim sklonite. Pospite seckanim peršunom. 



S filea pažljivo uklonite čačkalice i kanap pre serviranja i služite ih uz sos od paprika (filee, ne čačkalice). Meso preliti s malo soka od pečenja. Uz ovo ne ide nikakva salata ali zato savršeno paše dobro crno vino. 




Napomene su neizbežne, ali nema ih puno: slatku mlečnu pavlaku možete eventualno zameniti biljnom pavlakom za kuvanje. Ne, ukus nije isti, ali može. Umesto svinjskog filea koji ima prilično pristupačnu cenu, možete koristiti i biftek, neuporedivo skuplji komad mesa. Umesto svežeg paradajza, možete koristiti pelat ili čak koncentrat. I možda najvažnija napomena: jedva da je potrebno pola sata da biste sve pripremili! 💗💗💗


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар