недеља, 22. август 2021.

Portokalopita / Grčka pita sa pomorandžama


Recepata za ovu pitu je pun internet tako da to valjda dovoljno govori o njenoj popularnosti. I mada je neophodno uključiti rernu, i mada pomorandže baš i nisu letnje voće, ipak vam preporučujem da je probate baš sad, jer je izvanredna kad se dobro rashladi. 


- Potrebno je: 

400 g tankih kora za pitu

4 jajeta

180 g šećera

sok i sitno rendana kora od jedne pomorandže

250 g čvrstog "grčkog" jogurta

250 ml ulja

1 kesice (10 g) vanil šećera

1 kesica (10 g) praška za pecivo

-Potrebno je za sirup:

250 g šećera

350 ml vode

sok i sitno rendana kora od jedne pomorandže

1 štapić cimeta ili 1/2 kašičice cimeta u prahu

Prvo sirup, jer treba da se ohladi dok se kolač ispeče: u šerpu sipati vodu i šećer, sok i sitno rendanu koru od jedne pomorandže i štapić cimeta. Ako nema štapić onda cimeta po ukusu. Ja stavila 1/2 kašičice i bilo sasvim dovoljno. Staviti da se kuva, kad provri smanjiti vatru i kuvati jedno 2-3 minuta. Treba tek malo da se zgusne, nikako da se pretvori u slatko! Ostaviti da se ohladi.

E sad, ovo će da deluje malo čudno ali kore za pitu treba prvo osušiti :) Ja sam ih samo nagužvala i natrpala u veliki pleh od rerne, iznela napolje na sunce, kad su se osušile s gornje strane (posle 10 minuta, jer napolju je pakao!) okrenula sam ih da se sasvim osuše i s druge strane. Treba da budu sasvim suve! Isto ovo možete i u rerni, na 100 C pa lagano dok se ne osuše. Osušene kore rukom izdrobiti na sitnije komade. 

U vangilcu sipati šećer i ulje i početi s mućenjem. Polako dodati jedno po jedno jaje a zatim i sve ostale sastojke. Mutiti dok se šećer sasvim ne rastopi. Zatim postepeno u fil dodavati one izdrobljene kore, šaku po šaku, stalno mešajući kako bi kore sasvim upile fil. 


Rernu zagrejati na 200C.

Pleh dim. 25x35 cm ili okruglu tepsiju premazati uljem i posuti brašnom, višak brašna istresti. U pleh sipati testo, odozgo po želji poređati pomorandžu tanko sečenu na kolutove, pa sve zajedno u rernu. Peći oko 30-40 minuta na 200 C. Pita treba fino da porumeni sa svih strana. 


Izvaditi je iz rerne i odmah je preliti hladnim sirupom. Ostaviti da se ohladi pa je dobro rashladiti u frižideru. Seći na krupne kocke, recimo 10x10 cm. Ubija koliko je dobra! Gdin Đ. kaže da ima ukus pite s bundevom, meni bilo žao da mu kažem da je to zbog cimeta koji on ne voli 💗💗💗

Napomena br. 1: ako nemate grčki jogurt, poslužiće i domaći :) mislim onaj tečni :) samo pita na oko neće biti onako fino rastresita ali je ukus identičan. Provereno :) 

Napomena br. 2: ako vas mrzi to sušenje kora, drugi način je da ih složite u pleh kao harmoniku (naberite svaku koru i pakujte jednu do druge) a zatim odozgo prelijte fil. Malo viljuškom ispomerajte kore kako bi fil došao do dna i lepo se rasporedio. Ostalo sve isto. 

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2021. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар