недеља, 14. јул 2019.

Svinjska rebra alla Vikend kuvarica


Verujte mi na reč - ne biste vi dobili skoro ovaj recept  da Đoković ne igra finale Vimbldona protiv Federera, pa kako bih sebi skratila muku gledanja,  nerviranja, psovanja, urlanja, skakanja i vrištanja, rešila sam da na uši nataknem slušalice, uključim muziku na najjače i... kucam recept. Gdinu Đ. naređeno da s vremena na vreme pozitivno skoči s troseda u položaju "Roki Balboa osvaja stepenice u Filiju" i to samo kad Đoković osvoji set.  

Recept za ova rebarca nije ništa epohalno, ali nama su legla samo tako. Kao da nije jul i sredina leta, vrućinčine nigde ni na vidiku ali zato kiše za izvoz, pa paljenje rerne i te kako prijalo. 


Potrebno je za 5-6 osoba:
1,5 kg svinjskih rebara, mesnatijih, bez kože
100 gr domaće dimljene slanine, tanko sečene, u nedostatku iste može pančeta
5-6-7-8 kolutova sušenog paradajza, može i iz ulja
1 poveća glavica crnog luka ili 2 manje
so, biber
2 lista lovora
pola kašike masti, može i ulje

Za premazivanje:
3 dobre kašike kečapa
1 kašika meda
malo soli
2 kašike vode

Prilog:
bulgur s povrćem ili je možda bilo povrće s bulgurom, ima zaledjeno u Frikomu, pakovanje 400 g cca 190 dindži, priprema prema uputstvu s kesice. O klasičnom receptu za pripremu bulgura neki drugi put, dovoljno je što kucam recept za rebarca. A i da se ne lažemo, spremala sam ovaj zaleđeni.



I sad ovako: rebra tražite da budu što mesnatija, obično možete da birate komad s kožom ili bez, ja sam ovaj put bez jer je ono drugo parče bilo masno za sve pare. Komad mesa zasecite na šnicle debljine 1,5-2 cm, ne morate pratiti kost rebra. Svaki džep posolite i pobiberite ravnomerno. U svaki stavite tanko sečene šnite slanine i isečene kolutove sušenog paradajza.

Onu golemu glavicu crnog luka očistite i presecite na pola. Obe polovine isecite na tanka rebarca. Jednu polovinu ušuškajte u meso pored slanine i paradajza.



Uključiti rernu da se zagreje na 250C.

U dubljem i većem tiganju zagrejte mast ili ulje, šta više volite, pa meso pažljivo položite prvo sečenom stranom na dole. Kad se zapeče, komad polagano okrenuti da dole budu kosti pa malo zapeći i tu stranu.

Sa sve masnoćom meso prebaciti u vatrostalnu posudu, preko posuti ostatak crnog luka, preko položiti dva lista lovora (možete ih prelomiti na pola) i sve naliti s cca 2 dl vode. Činiju dobro prekriti alu folijom ili poklopcem, i gurnuti u rernu da se krčka. Kad provri, temperaturu smanjiti na 150C. I tako sve krčakati jedno 2-3 sata, što duže - to bolje. Gotovo je kad voda uvri, meso postane sasvim meko a kosti počnu da se odvajaju same od sebe.

Za preliv u činiji sastaviti navedene sastojke i četkicom premazati meso. Izdašno. Utrošite sve. Meso ponovo vratite u rernu, ne stavljajte foliju, neka se dobro zapeče. Temperaturu pojačajte na 180C.

Kad sve lepo porumeni, izvaditi iz rerne i ostaviti da se mese odmori.




Kao što rekoh, prilog od bulgura pripremite po uputstvu s kesice (ubibože što sam kuvarica), ne zaboravite da posolite i pobiberite. Pri serviranju možete ga malo preliti močom od pečenja koja je uhmmmmmm prste ne da poližeš nego da ih pojedeš...



Mada bi super bio i pire krompir, pa preko moča. Ili da se uz ovo napravi pilav, ne rižoto već baš pilav, pa da se prelije močom. A mogla bi i samo moča na vrućeg leba, majko moja mila... <3<3<3

Djoković vodi 1:0 u setovima ali gubi u drugom 5:1, odoh kucam i recept za Urmašice s kokosom!!!

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар