недеља, 10. фебруар 2019.

Supa i čorba od goveđeg repa


Evo ga opet, dva u jedan, bahatim se s receptima :) Al prvo priča: 

Kad bi me neko upitao šta je moj najveći uspeh u braku, kao iz topa bih odgovorila: naučila gdina Đ. da koristi duboki tanjir i kašiku! To bre čorbe, supe, paprikaše, ma bilo kakvu čorbastu kuvaniju nije htelo očima da vidi! Jeo jednom godišnje riblju čorbu kod kuma Đoleta na slavi, pojede punu čorbaluk i završi s dubokim tanjirima do sledećeg Nikoljdana. Godinama ja pričala i ubedjivala, najperfidnije ucenjivala i... ništa. Onda pre četiri godine, kad smo ostavili cigare, nekako ga ubedim kao da se zdravije hranimo - jedemo supe i čorbe! I tako se navukao, naročito na one juneće s knedlama :) A meni, opet, slabost upravo ova, od govedjeg repa, prava poslastica! A spremam je ovako:


Potrebno je za cca 4 l supe/čorbe
komad govedjeg repa od jedno 600-700 g
4 krupnije šargarepe
1 koren celera
3 korena peršuna
2 korena paškanata
4-5 komada karanfilića
so, biber
peršun
mirodjija

Za supu:
rezanci

Za čorbu:
1 kašika masti
2 kašike brašna
kisela pavlaka
sok limuna



Prvo i osnovno: što se duže kuva, to je bolja! Dakle, ne kukumačite mi kako nije normalno da se supa kuva 4 sata, ja je kuvam i duže i jedino tako valja. Pa kad se ohladi onda se "upihtija" ;) I ne, supa od govedjeg repa se ne kuva s junećim rebrima, u najmanju ruku nije logično. Jedino što može i što prihvatam je da umesto karanfilića (Zoko hvala ti za ovaj savet, u oko te ljubim za taj karanfilić u supama i čorbama) koristite zapečeni luk. A o tome kroz recept...

Ako ste običan čovek, nemate prijatelja koji drži mesaru ni rodjaka koji kolje po kućama a nekada ste pokušali da u kasapnici kupite govedji rep (a ne živite kod Kalenića, tamo možete kupiti i rep od tetreba!), bome ste se namučili koliko i ja! Udjem, pitam, gledaju me ko da sam im u sred mesare tražila deo za spejs šatl a ne običan rep! Tako se ja slučajno požalila jednom Rankovom kolegi, kad posle par dana zove i kaže stigli repovi, četiri komada, njemu i nama. Svaki od cca 1,5.  Cena mu je oko 450-480 din/kg, čisto da znate. Ako nikada niste rep ni kupili i spremali, iznenadićete se količinom izuzetno finog mesa na njemu, onom što se lepi za prste kad se dobro skuva. Donji, tanji deo možete iskoristiti i za kuvanje pihtija ako volite, dok je gornji deo više mesnat i savršen upravo za supe i čorbe. Repovi se prodaju bez kože, dakle oguljeni i tražite da vam ga mesar preseče na dva-tri dela (zavisi od dužine) kako vi ne bi posle vitlali satarom po kuhinji.

DakleM:

Očistiti i oprati svo korenasto povrće, staviti ga u odgovarajući lonac. Ukoliko ne stavljate karanfilić (a fenomenalan je, verujte mi na reč!) onda dodajte jedno dve manje glavice pečenog crnog luka: luk očistite i presecite na pola, pa ga ispecite na ringli s obe strane, neka i pocrni, biće ukusniji. Onda i njega tutnite u lonac. Dodajte rep, nalijte vodu, uključite ringlu i kuvajte jedno sat vremena od kako provri.

Nakon sat vremena iz supe izvaditi rep i ostaviti ga da se ocedi sa strane. U tiganj sipati malo masti, tek toliko da je ima, dobro je zagrejati pa spustiti rep da se zapeče sa svih strana, neka lepo porumeni. Onda ga ponovo vratite u lonac i nastavite kuvanje. Još jedno tri sata, ali kao što rekoh, ništa nećete pogrešiti i ako kuvate duže. Vatra neka bude laganija, koliko da tečnost vri, nikako da kipi, lonac poklopite ali nek ima malo oduška.


Kad je rep kuvan, vreme je da se supa procedi. Rep izvadite i odvojte meso od kostiju. Sebe častite kičmenom moždinom na parčetu tosta, malo soli odozgo, njam! Povadite svo povrće. Tečnost procedite kroz gazu ili gusto sito, ovo se radi da bi se rešili one ružne pene koja se stvara pri kuvanju a i da bi izbegli komadiće kostiju i ostale nečistoće.

Meso možete da vratite u supu/čorbu a možete i da ga posebno poslužite, kako ko voli, ja volim da ga ima. Od zelenjave ostavim samo šargarepu, nju ispasiram (još uvek radimo na tome da je šargarepa jestiva čak i ako je u komadu većem od 1 mm) pa je vratim u supu, ostalo povrće bacim. Dolijem vode da bude cca 4 l, dosta uvri u ta četiri sata kuvanja ali ono što ostane to je čist koncentrat!

So i biber se podrazumevaju. Peršuna i mirodjije po ukusu, bilo sveže bilo sušene, nek se zazeleni.


Za supu: u sve gore navedeno, jedno petnaestak minuta pre služenja dodajte tanka rezanca za supu, pustite da supa provri pa je sklonite s vatre, poklopite i ostavite da odstoji do služenja.

Ili dodajte griz knedle. 


Za čorbu. u sve gore navedeno dodajte zapršku (nemo sad da mi morališete šta je zdravo a šta nije pliiiiz), sok od limuna po ukusu i kašiku dve kisele pavlake. Za zapršku na masti propržite brašno da blago požuti i dodajte ga odmah u supu. Mešajte da se ne stvore grudvice. Ostatak brašna u tiganju "sperite" supom: kutlaču supe dodajte i tiganj, promešajte pa vratite u supu. Limun volim da dodam u ovu čorbu, da finu aromu, pavlaku volim da gurnem u sve i svašta a u čorbu gotovo obavezno, ovde je dodam na samom kraju i pustim da se čorba kuva još minut-dva, dok se pavlaka ne rastopi.

A što ostane, sutradan podgrejte, i tako dok ima.

Eto, toliko, a od koga je još ste dobro i prošli! I nemo da mi mirodjiju menjate onim začinima, ne trpim!

Najbolji deo priče je da možete da skuvate čitav rep od 1,5-2 kg, povećajte sve mere, kuvajte u "slavskom loncu", gotovo a nezačinjeno podelite i zaledite. Koristite da i sledeće nedelje sebe obradujete ovom fantastičnom supom ili kao bujon za neka druga jela. Pa mislim, kad već trošite struju...

Nego kad pomenuh taj paškanat nešto mi pade na pamet: ima tome godinaaaaa, nedelja bila, mama kuvala supu naravno, pošalje me u baštu po paškanat, kaže to ti je dole prvo do obale (medje), pre šargarepe i peršuna, ma videćeš, iščupaj par korenova. Ja se vratila s punim rukama, moja mila Živanka se za stomak uhvatila od smeha: umesto paškanata načupala sam običnu repušinu, korov, list veličine slonovog uva, okilavila dok sam isčupala sa sve korenom, kreten :))))  <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 






6 коментара:

  1. Zaista si to odlično opisala. I kod nas takva juha smatra specijalitetom, ali je i ovdje prava umjetnost dobiti goveđi rep. Kao, uostalom, i neke dobre komad3e junetine ili svinjetina (rebarca ne možeš kupiti ni po cijeni zlata).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja godinama tražim komad od kolenice za osso buco, izgleda da ću ga praviti u nekom drugom životu! Jedan mesar mi je rekao da repove ne uzimaju od klanica jer ih uslovljavaju da uz njih uzmu i gomilu iznutrica koje ne mogu da prodaju. A i restorani dosta uzimaju za sebe pa nama, sitnoj boraniji :) šta preostane ;)

      Избриши
  2. Spremam se da kuvam supu od repa, jedino neznam jesi stavljala umjetne zacine , poput zacina c ili slicno.
    Eh, kad smo kod zeleni , posalje mene svekrva po persunov list, a ja donela punu saku lisca od sargarepe .Cuj, znala se udati a nisam znala razliku lisca u povrca hehe. Doduse nije bilo razvijenog korjena ,samo list inace bi znala hehe.
    Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U poslednje tri-četiri godine mislim da ni jednom nistam stavila taj suvi zacin u bilo koje jelo. Jednostavno sam prestala i odvikli smo se od ukusa hrane s tim dodatkom. Ali ako stavis, nista nece faliti, ja i s mojom mamom vodim rat oko toga ;) Na blogu Jekin kapric ima i recept za domacu "vegetu" ali nikako da stignem i to da smutim :) Ajd nadam se da je supa ispala dobra sa vegetom ili bez nje, tek sad sam primetila da je komentar od pre dva dana jaooooooooj!

      Избриши
  3. Hvala puno na odgovoru , ni ja ne koristim suve zacine. Supica ce biti za vikend, u toku sedmice sam na poslu , a supu treba dugo kuvati. Hvala jos jednom , zelim ti lep vikend i pratim redovno tvoj blog:) Topli pozdrav do sledeceg komentara :) :) :)

    ОдговориИзбриши