понедељак, 18. фебруар 2019.

Čupavci


... Kokos kolači ili po stanjski Lamingtonsi, ma jel ima neko da ih ne voli?! Verovali ili ne, čupavci su u stvari tradicionalan kolač australijske i novozelandske kuhinje (svadjaju se  kao mala deca oko toga čiji je kolač, ko da nemaju ni oko čega pametnijeg da se prepucavaju, e svašta!). 

Isprobala sam bar pet-šest različitih recepata, čak i jedan gde u testo umesto mleka ide čaj (recept za posne čupavce), ali se nekako uvek vraćam ovom Masaterinom receptu. Testo je meko i sočno kao ni jedno drugo koje sam isprobala, pa se kolači jednostavno tope u ustima. 


Potrebno je za testo:
3 jajeta
220 g šećera
180 ml ulja
300 g mekog belog brašna
1 pakovanje (10 g) praška za pecivo
100 ml mleka

Za čokoladni preliv: 
250 g maslaca (ili margarina)
100 g čokolade
200 ml mleka
ruma po ukusu, 2-3 kašike
150 g šećera
1 kašika vanil šećera

Za valjanje čupavaca:
cca 200 g kokosa

Prvo da napomenem: ukoliko volite "glomaznije" kolače, onako da svaki pojedete iz tri-četiri zalogaja, onda testo pecite u plehu dim 25x35 cm. Ukoliko, pak, volite kolače dijetalnog izgleda pa vam ne smeta da pojedete i više od jednog komada, onda pecite u velikom plehu od rerne. Imaćete slike i jednih i drugih pa uporedite i odlučite šta vam više odgovara. 

Rernu uključite da se greje na 180C. Pleh obložite papirom za pečenje. 

Brašno prosejte zajedno sa praškom za pecivo. Umutiti dobro cela jaja sa šećerom. Dodati ulje pa zatim malo po malo i naizmenično dodavati brašno i mleko. Testo treba da bude gusto. Izručiti ga u pleh i peći na 180 C oko 20-tak minuta. Kora treba da porumeni i odvoji se od pleha. Ne dozvolite da se prepeče jer će i kolač biti suvlji. 
iz velikog pleha 35x45 cm - kora je tanja

iz pleha 25x35 cm - kora je značajno deblja
Pečenu koru izvadite iz pleha sa sve papirom i ostavite da se savim ohladi. Zatim je iseći na kvadrate ili na štangle, kako god da želite. 

Za čokoladni preliv zajedno rastopite maslac, čokoladu, mleko, vanilu, šećer i rum. Sve dobo izmešati da se šećer rastopi i smesa sjedini. 

Ja uvek biskvit potapam u prilično topao preliv, bolje upije i bude sočniji. Dakle, svaki kolač kratko potopite u preliv, izvadite viljuškom, kratko ocedite pa uvaljajte dobro u kokos. Obično svaki kolač prvo ostavim da se ocedi na posebnom tanjiru (desetak kolača odjednom) pa ih onda odatle vadim i valjam u kokos. 




A sad za onu + verziju čupavaca: ako vas ne mrzi a i volite da i "običan" kolač poput ovog učinite malo drugačijim, svaki kolač možete preseći po dužini na pola pa ih nafilovati nekim crvenim džemom ili ovako kao ja: kolače sam filovala kiselom pavlakom i malinama i onda ih spojila... Kolači su bili još sočniji, pavlaka i maline su odličan balans čokoladi i kokosu, pravo malo osvežavajuće zadovoljstvo. U pavlaku nisam dodavala ništa, ni trunku šećera, sami kolači su već dovoljno slatki. 



Moram priznati da je gdin Đ. ipak bio više za "klasičnu" varijantu, ja ipak preferiram ovu egzotiku. Još jedan dokaz da je dobro što se suprotnosti privlače <3<3<3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2019. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




Нема коментара:

Постави коментар