уторак, 27. новембар 2018.

Limun štangle


Joj imam sad da vas udavim slavskim kolačima! Evo ga još jedan sa ovogodišnje tacne, posebno namenjen ljubiteljima kremastih kolača. A ako kažem da sam ga "ukrala" od Aliki sa njenog fantastičnog bloga "Mamina jela", onda možete da budete sigurni i u ukus ove divotice.


(originalni recept) 
Potrebno je za koru:
5 belanaca
150 g šećera
150 g mlevenih oraha
3 kašike prezli

Fil:
5 žumanaca
150 g šećera
2 kašike brašna
1 vrhom puna kašina gustina
100 g bele čokolade
1 limun (sitno rendana korica i sok)
200 g maslaca



Vrlo malo sam  brljala po ovom receptu, samo u fil sam morala da umešam svoje prstiće i da ga prilagodim situaciji - slavski kolači ipak moraju da budu malo čvršći te sam u fil dodala i gustin.

Rernu uključite da se zagreje na 180C. Pleh dimenzija 25x35 cm obložiti papirom za pečenje.

Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti, dodati šećer i nastaviti s mućenjem sve dok se šećer sasvim ne rastopi a belanca postanu čvrsa i sjajna. Isključiti mikser pa varjačom lagano umešati orahe i prezlu. Smesu izručiti u pleh, lagano poravnjati i staviti da se peče. Peći na 180C petnaestak minuta, ivice treba da se odvoje od pleha i kora treba lagano da porumeni.

Gotovu koru izvaditi iz pleha sa sve papirom i ostaviti da se ohladi. Zatim pažljivo ukloniti papir i položiti je na odgovarajuću tacnu.

A dok se kora peče...

Umutiti žumanca sa šećerom, dobro, da žumanca pobele, dodati sitno rendanu koru i sok od celog limuna. Na kraju dodati i brašno zajedno sa gustinom. Sve zajedno kuvati na pari 20-tak minuta, fil treba da se dobro zgusne, da po dnu šerpe ostane trag od varjače dok se meša. U kuvan fil dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se sasvim rastopi. Zatim fil ohladiti. Maslac sobne temperature penasno umutiti i dodati u sasvim hladan fil.

Preko hladne kore ravnomerno naneti fil a površinu kolača posuti mlevenim orasima. Ili je ukrasiti po sopstvenoj želji. Kolač dobro ohladiti pre sečenja, ja sam ga stavila u zamrzivač na jedno 15-20 minuta i divno se isekao. A seći ga na štanglice, naravno! <3<3<3


Limun štangle i društvance :) 

Arandjelovdan 2018.


©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар