понедељак, 12. новембар 2018.

Kiflice sa orasima


Pre bih rekla da su ovo "Malo drugačije kiflice" sa orasima. Pravila sam ih već nekoliko puta po ovom receptu, nekad s orasima a nekad s lešnicima. Moram priznati da su ipak s lešnicima najukusnije ali kako su ove na slikama pravljene s orasima... pa neka ostanu orasi u nazivu. 


Potrebno je:
(originalni recept by Mucika)
500+50 g mekog belog brašna
300 ml mlakog mleka
1 pakovanje (10 g) suvog kvasca ili 20 g svežeg
1 kašičica šećera
2 kašike šećera
1 belance
70 g maslaca
prstohvat soli

Fil:
120 g maslaca
100 g prah šećera
1 kašika vanil šećera
po želji 1 kašičica cimeta
150 g mlevenih oraha/lešnika

Za premazivanje:
1 žumance
1 kašika vode

Za posipanje:
malo prah šećera sa vanilom



U mlakom mleku razmutite 1 kašičicu šećera i suvi kvasac. Ostavite da nadolazi jedno 5 minuta, dovoljno je da se kvasac zapeni.

Maslac otopite na tihoj vatri pa ostavite da se malo prohladi, ne sme biti vreo.

Brašno prosejte, odvojte 50 g sa strane, preostalih 500 g sipajte u vanglicu. Dodajte prstohvat soli i 2 kašike šećera i promešajte. Napravite udubljenje u sredini pa ulijte mleko s kvascem, maslac i belance. Polako zamesite testo lagano obarajući ivice brašna u tečnost. Testo treba da bude  svilenkasto i elastično pa po potrebi dodajte i preostalih 50 g brašna. Ne sme se lepiti za ruke niti biti previše meko, formirajte kompaktnu kuglu od njega. Ostaviti testo na toplom mestu da nadolazi jedno 45 minuta.

Maslac za fil bi trebao da bude sobne temperature, mekši, umutite ga penasto sa šećerom u prahu i vanilom. Ako volite cimet, dodajte ga po ukusu. Ja sam stavila tek trunčicu jer gdin Đ. i nije lud za njim pa tako...

Nadošlo testo podelite na dva dela, formirajte kugle blago mešeći testo pa jedan deo razvući na blago pobrašnjenoj površini u pravougaonik debljine oko 5 mm. Premazati ga polovinom umućenog maslaca i posuti polovinom oraha. Orahe dlanom utapkati u maslac.



Testo pažljivo uviti u rolat. Malo sabiti krajeve. Rolat oštrim, tankim nožem iseći na trouglove kao što je prikazano na slici.

Svaki trougao drškom varjače pritisnuti po sredini. Redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Žumance razmutiti s malo vode i četkicom premazati trouglove. Ostaviti ih na toplom da lepo nadodju.

Peći ih na 180C oko petnaestak minuta, neka lepo porumene. Izvaditi ih i ohladiti na rešetki pa posuti prah šećerom i vanilom.


Nije da su samo fini kao desert, jako su fini i kao "udovoljite svim čulima" večerica uz šolju mleka. Ili kao doručak, uz kaficu. <3<3<3





©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар