петак, 16. март 2018.

Slane kiflice i punjeni čamčići


Ovo je recept kad želite jednim udarcem da ubijete dve muve, pa onda imate rešene recimo i večeru i doručak! Testo je u osnovi slano i može se puniti čime god želite ali kod nas je to najčešće sir i eeeeeeeventualno spanać i sir ali te onda jedem samo ja ;) ALI! Ako bi ste pravili slatke kiflice, onda u testo dodajte 1/4 kašičice soli i 2 kašike šećera pa onda udrite po džemu i kremu! 

Kako je ovih dana (čitaj: a ti dani se već pretvorili u nedelje!) na Fejsbuku opšta pomama na kiflicama raznih feli, od onih debeljuškastih nevinašaca pa do onih koje izgledom golicaju bezobraznu maštu, tako im ni ja nisam odolela. Pa kad napadaju frontalno sa svih stranica, onda ti spasa jednostavno nema. 

Ovde ćete zamesiti jednu meru testa koja se onda deli na dva dela, jedan za kiflice a drugi za čamčiće. Ili prepolovite navedene mere pa napravite jedne ili druge. Ili udrite celu meru kiflica. Ili... ma gde ono stadoh... 

Potrebno je za dva velika pleha peciva:
1 dl mlakog mleka
20 g suvog kvasca (ili 40 g svežeg)
1 kašičica šećera
700-750 g mekog belog brašna
2 kašičice soli
2,5 dl jogurta sobne temperature
1,5 dl ulja
2 jajeta
+ brašno za posipanje

Za filovanje kiflica:
200 g sira, domaćeg belog ili fete

Za filovanje čamčića:
300 g sira
jedna šaka obarenog, ocedjenog i siiiitno seckanog spanaća, to je oko 100 g
so i biber po ukusu

Za premazivanje:
1 jaje
malo vode

Za posipanje:
susam, kim, ćurekot i sva ostala njihova bliža i dalja rodbina



U mlakom mleku rastopite 1 kašičicu šećera i kvasac, promešajte i ostavite na toplom da kvasac krene.

Brašno prosejati i pomešati ga sa 2 kašičice soli, u sredini napraviti udubljenje pa sipati jaja, jogurt, ulje i mleko s kvascem. Zamesiti lepo, meko, nežno testo, ne treba da se lepi za ruke, ali nikako da bude tvrdo, u ovom trenu je bolje i da bude malo redje, kasnije kad odstoji i kad mu dodje vreme da se premesi, može se dodati još malo brašna.

Dakle testo ste zamesili, formirajte kuglu, vanglicu dobro pobrašnite pa stavite testo, prekrijte krpom i ostavite na toplom mestu da dobro nadodje. Posle jedno 30-40 minuta, testo istresite na pobrašnjenu radnu površinu i testo premesite. Podelite ga na dva dela i od svakog formirajte kuglu. Jedna je za kiflice a druga za čamčiće.



Kiflice:
Testo namenjeno za kiflice razvucite na pobrašnjenoj podlozi u veliki krug debljine jedno 5 mm. Oštrim nožem ili radlom testo iseći na četvrtine a zatim svaku četvrtinu iseći na šest trouglova, pa ćete ukupno dobiti 24 dela, tj. 24 kiflice. Sir usitnite, ako je suvlji pomešajte ga s kašikom kisele pavlake, pa filujte kiflice na širem kraju. Svaku kiflicu pažljivo uviti, lagano razvlačeći kraj kako bi se lepše uvile. Redjajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom da nadolaze još jedno petnaestak minuta. Zatim ih premažite jajetom umućenim s malo vode pa ih pospite semenkama. Peći ih desetak minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180C, da lepo i ravnomerno porumene i na dodir da postanu lake kao perce. Pečene izvaditi iz pleha, prohladiti pa navaliti!





Čamčići:
Ideju za ove čamčiće ukrala sam sa Fejsbuka, nedavno je nako šerovao taj snimak gde jedna Turkinja čuda pravi od testa! Mislim, takvih snimaka sam se u životu nagledala i svakom se načudila, ta količina ideja i magije koju izvode s običnim testom mi je fantastična! Ovo je nešto najjednostavnije što sam tu videla, dovoljno jednostavno da ga i sama napravim, a opet lepo izgleda na oko. Pa tako:

Viljuškom umutite spanać, sir, so i biber.

Testo podelite na kuglice veličine krupnije ping-pong loptice, sve mi se čini da sam ih merila i da je svaka bila teška jedno 60-tak grama, ali ne verujte mi na reč, skleroza je gadna i podla bolest! Svaku kuglu na blago pobrašnjenoj površini rastanjite u obliku elipse na debljinu od 5 mm, zatim s obe strane testo malo zasecite a u sredinu stavite fil (sve kao na slici). Prvo jednu zasečenu stranu prebacite preko testa tako da rupa dodje preko fila, a onda isto to uraditi i s drugom stranom. Zatim krajeve blago slepiti prstima da se dobije oblik čamčića. Redjajte ih u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom da lepo nadodju. Zatim ih premazati umućenim jajetom i posuti semenkama. Kao i kiflice, tako se i čamčići peku na 180C jedno desetak minuta, možda malo duže jer je testo deblje i veće, ali kad lepo porumene - gotovi su! Izvaditi ih iz pleha, prohladiti pa navaliti!







Ako se koja kiflica sakrije a čamčić uhvati krivinu pa reše da prenoće u vašoj kuhinji, onda ih strpajte u kesu kako se ne bi sušili. A inače, odlični su i sutradan, ja ih nosila na posao, niko se nije žalio. Doduše, niko od nas se ne žali kad ima doručak za dž. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар