среда, 21. март 2018.

Čokoladna fantazija


Eto, ako postoji neko ko još nije probao ovu divotu od kolača, sad mu je prilika da ga isproba. Kod mene je u onoj kategoriji "kukuuuudajneštonabrzinuadobro!" i tu se savršeno uklopio! Ima više verzija ovog kolača, čitav internet je jedno vreme bio preplavljen raznim čokoladnim fantazijama, pa mu ni ja nisam odolela. 

Potrebno je:
(originalni recept)
(merica je šolja od 2 dl)
2 šolje mekog belog brašna
2 šolje šećera
2 šolje jogurta
1/2 šolje ulja
2 kašičice kakaoa
2 kašičice sode bikarbone

Čokoladni preliv:
10 kašika mleka
10 kašika šećera
100 g čokolade
100 g maslaca
1 kašičica ekstrata vanile ili vanil šećer
ruma po želji, a ja ga baš želim!



Rernu uključiti na 200C. Okrugli kalup prečnika 26 cm ili pravougaoni pleh 25x35 cm obložiti papirom za pečenje.

Pomešati brašno, šećer, kakao i sodu bikarbonu (ili što bi rekli "suve sastojke"), pa dodati ulje i na kraju umešati i jogurt. Mutiti da se dobije glatko testo bez grudvica brašna, daleko bilo. Sve u svemu, za ovaj korak vam je potrebno oko minut vremena. Testo zatim izručite u pleh i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni. Testo peći oko 30-40 minuta na 200 C, čačkalicom proveriti da li je pečeno. Testo inače, zbog kakaoa, bude prilično tamno, pa je teško odrediti koliko je, u stvari, "porumenelo" :)

Dok se testo peče, pripremiti preliv: sve sastojke dodajte u šerpicu sa debljim dnom, pa na tihoj vatri sve otopiti lagano mešajući da se svi sastojci sjedine. Preliv treba da bude gladak i fino gust. Na kraju umešati i rum, količinu sami odredite, ja bih samo da napomenem da je minimalna količina jedna velika kašika.



Gotovo testo ne vaditi iz pleha već ga odmah iseći na kocke ili parčad i tako vrelo preliti toplim prelivom, vodeći računa da preliv udje u sve proreze. Ostaviti kolač jedno sat vremena na sobnoj temperaturi da testo lepo upije preliv, a zatim kolač ubaciti u frižider da se dobro ohladi.



Kod nas nikad, ALI NIKAD, nije jadničak stigao da se ohladi kako treba. To se jelo i kašikom i viljuškom, najčešće direktno iz pleha. Zato je savršen za ona neobavezna druženja gde je etikecija bilo koje vrste ravna blasfemiji. <3<3<3

©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


2 коментара: