четвртак, 29. децембар 2016.

Prhki mali rolati

Ukusom ovih malih mamilica sam toliko oduševljena. Onaj božanstveni miris praznika koji mi se širio kućom dok su se pekli neću ni da pominjem...

Testo:
250 g mekog belog brašna 
prstohvat soli
1 kašika šećera
120 g hladnog maslaca
1 jaje
2-3 kašike hladne vode

Fil:
3 kašike pekmeza od šljiva, ili neki drugi džem po izboru
po prstohvat cimeta i karanfilića, malo više vanile, može i rum
100 g mlevenih oraha
2 kašike šećera

Za posipanje / nije obavezno:
malo listića badema
malo tople vode
malo prah šećera



Testo: prosejati 250 g mekog belog brašna s prstohvatom soli, dodati 1 kašiku šećera i 120 g hladnog maslaca iseckanog na kocke, jedno celo jaje i 2-3 kašike hladne vode. Zamesiti testo, formirati kuglu, uviti je u streč foliju i ostaviti je na hladnom da odmori oko pola sata.  

3 kašike pekmeza od šljiva izmešati sa začinima: malo cimeta, malo mlevenog karanfilića, malo više vanile, može i rum i trunčica anisa, šta god da volite i mislite da se sleže sa ukusom odabranog džema - ne oklevajte! 






























Hladno testo podeliti na dva jednaka dela pa razvući koru debljine oko 3mm, da bude pravouganog oblika. Preko naneti tanak sloj pekmeza i posuti polovinom mlevenih oraha i jednom kašikom šećera. Pažljivo uviti u rolat, ušuškati krajeve (nema veze ako su "prazni", poješće se :) ), rolat uviti u foliju pa ga staviti u zamrzivač na jedno petnaestak minuta, da se dobro stegne. Tako će se lakše seći. Postupak ponoviti i sa ostatakom testa. 





















Rernu zagrejati na 200C.
Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Rolate iseći na komade debljine 1 cm pa ih složiti na pleh.

Ako želite, jedan deo možete premazati s malo mlake vode i posuti listićima badema. Ja to obavezno uradim sa onim vrljavim krajevima, badem lepo sve pokrije a ukus božanstven! 





















Rolate peći 15-20 min na 200C, vodeći računa da tek malo porumene. Po želji ih posuti s malo prah šećera. 




















Nepečene kolače možete zalediti na poslužavnicima pa ih prebaciti u kese ili kutije. Ne morate ih odlediti pre pečenja a ukus im je potpuno isti pod uslovom da ih niste stavili u zamrzivač odmah pored pečenih paprika, tad ništa ne garantujem! 






















Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 









Нема коментара:

Постави коментар