Kniš je tradicionalno pecivo istočnoevropskih Jevreja, u svojoj osnovnoj varijanti je punjeno mlevenim mesom, pire krompirom, lukom i začinima. Ovo je, inače pecivo koje možete puniti bilo čime, izuzetno je nežno i hrskavo, lagano. Ako koja pogačica preostane za sutradan, iznenadićete se kako su i dalje meke...
Potrebno je za testo:
400 gr mekog belog brašna / može i mešavina
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 jajeta
125 ml suncokretovog ulja
125 ml mlake vode
Za fil:
150 g pripremljenog pire krompira
100 g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luga
1 čene belog luka
so i biber po ukusu
Za premazivanje:
1 jaje
malo maslinovog ulja
+ po želji ruzmarin za posipanje / nećete pogrešiti!
U sudu promešati brašno, prašak za pecivo i so. Napraviti udubljenje u sredini pa dodati jaja, ulje i vodu. Mešati varjačom sve dok možete pa testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga 2-3 minuta dok ne postane glatko i elastično, ostaće meko ali se neće lepiti za ruke. Testo pokriti vanglicom pa ga ostaviti da se odmori oko jedan sat.
Za to vreme pripremiti fil:
Na malo ulja izdinstati crni luk isečen na rebarca, dodati sitno seckan beli luk, mleveno meso i začine. Na kraju umešati i pire krompir. Ostaviti sa strane da se prohladi.
Testo posle sat vremena ponovo premesiti na tek malo pobrašnjenoj površini pa ga podeliti na loptice. Moje su bile teške oko 60-tak grama svaka. Svaku lopticu malo rastanjiti oklagijom, u sredinu staviti fil pa je zatvoriti kao paketić. Preneti testo na pleh obložen papirom za pečenje pa ga odozgo ispritiskati prstom kako bi se što bolje zatvorilo a i dobilo malo rustičan izgled.
Rernu uključiti da se zagreje na 190C.
Recept sam preuzela odavde, malo doradjen tek što se tiče preračuna količina iz šolja u grame i načina punjenja testa.
Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар