Još jedna super brza poslastica, a možete je praviti kao kolač ili, ovako kao ja ovaj put, kao šnit tortu. Recept je još poodavno Jeka objavila na Coolinarici i bio je isproban bezbroj puta a kasnije je osvanuo i na njenom blogu Jekin Kapric. Meni slatkog nikad dovoljno, pa sam uvek radila duplu meru :)
Potrebno je:
100 g ulja
100 g maslaca
400 g pšeničnog griza
600 g šećera
2 kesice vanil šećera
malo cimeta, mada ja ne stavljam
100 g ulja
100 g maslaca
400 g pšeničnog griza
600 g šećera
2 kesice vanil šećera
malo cimeta, mada ja ne stavljam
Glazura:
100 g čokolade
2-3 kašike ulja
1 velika kašika kisele pavlake
U jednu šerpu sipati vodu, šećer i vanil šećer. Kad provri, kuvati na tihoj vatri jedno pet minuta. Ako želite, dodajte i cimet, meni je kolač lepši bez njega, mada cimet volim.
U drugoj šerpi rastopiti maslac, dodati ulje i kad se zagreju dodati griz. Na sasvim tihoj vatri sve mešati par minuta, koliko da griz malo promeni boju. Sve preliti sirupom i još kuvati par minuta uz mešanje, da se griz skuva i smesa zgusne.
Ova količina je sasvim dovoljna za pravougaoni pleh dimenzije 35x25 cm ili onaj duguljasti za šnit tortu. U svakom slučaju, oba obložim streč folijom, preko izručim griz, poravnjam i ostavim da se sasvim ohladi i stegne. Ako pravim kao šnit, onda ohlađen kolač izručim na tacnu pa onda prelijem čokoladom.
Za glazuru otopiti čokoladu na sasvim tihoj vatri, dodati ulje i kiselu pavlaku. Sve izmešati i preliti preko kolača.
Super za ove vrućine, ništa se ne peče! Takođe još jedna napomena: šećer slobodno možete smaniti na 500 g, a ako vam je i to puno za jedan kolač, onda savetujem da potražite nešto zdravije, nije ovo za vas :)
©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2023. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.
Нема коментара:
Постави коментар